У Костолцу отворен Инфокутак за младе

У четвртак, 23. новембра на Тргу братства и јединства отворен је Инфокутак за младе.

То ће бити бити простор где ће млади имати могућност да на једном месту добију све инфомације из разних области од њиховог интереса – од неформалног образовања, шанси за развој каријере, својим правима и могућностима да их остваре, пројектима који се спроводе у
њиховом окружењу у којима могу да учествују, као и културним и спортским дешавањима.

Инфокутак ће бити место на коме ће моћи да квалитетно проводе своје слободно време- друже се, едукују и стварају нову слику Костолца, прилагођену њиховим потребама и жељама.

На свечаној церемонији отварања, присутнима се најпре обратио Милан Ђаловић, заменик председнице Скупштине Градске општине Костолац који је истакао да је оснивањем Инфокутка постављен камен темељац за развој омладинског активизма у Костолцу.

Градска општина Костолац закључила је меморандум о сарадњи са ГИЗ-ом који у Србији спроводи пројекат „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“ заједно са Министарством туризма и омладине Републике Србије. Основни циљ пројекта је мотивисање младих да активно учествују у друштвеним токовима локалне заједнице, рекао је Ђаловић.

Ђаловић је истакао да ће Скупштина Градске општине Костолац размотрити предлог да се у блиској будућности образује Савет за младе, као стално радно тело Скупштине чији ће задатак бити саветодавне природе, али ће заступати интересе младих на територији Градске општине Костолац.

Када смо кренули са пројектом, разговарали смо са младима из различитих општина, између осталог и са младима из Костолца о томе које су њихове потребе и који су изазови са којима се суочавају. Они су нагласили да поред економског момента веома им је важно да имају и неки простор за себе, како би се окупљали, проводили квалитетно време, реализовали своје идеје, али и покренули неке пројекте. Инфокутак ће бити место које ће младима пружити прилику да се удружују, развијају своје идеје, постављају циљеве везане за добробит целе заједнице, истакла је Јелена Јанакиевска млађа саветница ГИЗ-а.

Ивана Ђорђевић, заменица начелника управе Градске општине Костолац изразила је задовољство јер је у нашем граду отворен први омладински простор.

Она је истакла да је план Градске општине Костолац да у наредном периоду предузме разне активности како би се млади активно укључили у друштвене токове и дали свој допринос квалитету живота у Костолцу.

Никола Миленовић, шеф сектора за људске ресурсе у Градској општини Костолац позвао је младе да дођу у Инфокутак и представио га као место на коме ће они моћи да на квалитет начин проводе своје слободно време, присуствују разним семинарима, учествују у едукацијама и радионицама, стичу додатна знања и вештине којима ће се оснажити да дају свој допринос нашој локалној заједници.

Како ће Инфокутак моћи да користе и организације цивилног друштва које реализују корисне пројекте за младе, присутнима се обратила и Оливера Хајровић, руководилац „Психолошког центра“ Костолац која је истакла да правилно осмишњени пројекти за младе пружају прегршт прилика за стицање корисних знања, развој талената и вештина, изграђивање самопоуздања и социјалних веза.

Додала је и да се кроз овај вид ангажовања међу младима промовише важност друштвене свести и одговорности која дугорочно доприноси бољем и одрживијем напретку заједнице.

У уметничком делу програма најпре је наступио градски хор „Дунавска лира“ који је под диригентском палицом Марије Митић, интерпретирао „Странци у ноћи“ Френка Синатре и народну наполитанску песму „Санта Лучија „. Манифестација је завршена интерпертацијом песмом „Додирни ме“ рок бенда „Галија“ коју је извео Аљоша Марјановић, вокални солиста и гитариста. Улоге модератора програма преузеле су Милица Ристић и Миња Ђаловић, волонтерке „Психолошког центра“ Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!