Одржана трибина (ЗЛО)употреба антибиотика“

Градски одбор Српске напредне странке Пожаревац, МО СНС Костолац и Унија жена организовали су у четвртак 23. новембра у просторијама Дома омладине у Костолцу трибину под називом „(ЗЛО)употреба антибиотика“. Предавачи на трибини били су др мед. Марко Стеванић и др мед. Борка Шутовић.

Испред Уније жена присутнима обратила се Верица Савић нагласивши да је трибина „(ЗЛО)употреба антибиотика“ организована с циљем заштите здравља наших суграђана и додала:

-То је нешто са чиме се свакодневно суочавамо о обзиром да не постоји особа која у неком периоду свог живота није користила ненаменски антибиотике. Зато је веома важно да се уваже препоруке лекара, које ће нам користити у даљој заштити нашег здравља с обзиром да такви поступци утичу и на наш имунитет и на наше здравствено стање, рекла је Савић захваливши се др мед. Марку Стеванићу и др мед. Борка Шутовић, на подршци Унији жена у организацији трибине.

Нерационалне употребе антибиотика подразумева примену антибиотика у околностима или на начин који није адекватан. То подразумева да се антибиотици примењују, а да се не ради о бактеријској инфекцији, него о вирусној инфекцији, код сваке повишене температуре, „превентивно” код тешко оболелих да „не би добили бактеријске инфекције“, истакао је др мед. Марко Стеванић.

Сада је период респираторних инфекција и 75% до 90% тих инфекција су изазване вирусима. Вирусне инфекције се не лече антибиотицима, и они се користе само онда када смо изоловали узрочника, па смо сигурни да је у питању бактерија. Дакле, антибиотици се дају само када постоје јасни знаци бактеријске инфекције, а што лекар види на основу прегледа или уз помоћ рутинских анализа, наглашава Стеванић.

Антибиотици спадају у једне од најпрописиванијх лекова у хуманој и ветеринарској медицини. Њихова злоупотреба траје деценијама, а у ковиду је дошло до додатне нерационалне потрошње антибиотика широм света, те као последицу имамо све већу резистенцију различитих бактерија на антибиотике.

Др мед. Борка Шутовић је на трибини апеловала на наше суграђане да никада не треба самостално да узимају антибиотике и на своју руку, већ да уколико имају одређене симптоме посете изабраног лекара како би им он на основу клиничке слике и симптома уколико је потребно преписао прави антибиотик.

Она је додала да је нерационална употреба и када се антибиотици користе у неадекватној дози, када терапија траје прекратко, односно обуставља се чим пацијенту буде боље, што најчешће раде сами пацијенти, а не како је прописано или када се неоправдано продужава.

Светска здравствена организација је класификовала пандемију антимокробне резистенције у првих 10 критичних претњи по глобално јавно здравље. Процењено је да ће без адекватне превенције, антимикробна резистенција однети 10 милиона живота годишње до 2050. године.   

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!