Организација обукe за унапређење система бесплатне правне помоћи у Републици Србији

У понедељак 20. новембра 2023. у Кући људских права, Кнеза Милоша бр. 4 одржана је обукa за унапређење система бесплатне правне помоћи„Унапређење поступка о захтеву за одобравање бесплатне правне помоћи“ којој су присуствовали дипломирани правници запослени у јединицама локалне самоуправе као и овлашћена лица за одлучивање о захтеву за одобравање бесплатне правне помоћи.


Напоредо са одржавањем обукe, јавности је представљена и кампања за промоцију механизма бесплатне правне помоћи под слоганом „Имаш право!“, чији је циљ подизање свести јавности о постојању система бесплатне правне помоћи и могућностима које им пружа.
Закон о бесплатној правној помоћи донет је 2019. године са циљем да се сваком лицу омогући приступ правди и правна заштита, поготову за најугроженије грађане.

Иако је систем успостављен крајем 2019. године, још увек постоје бројне слабости у примени закона и слаба информисаност грађана о постојању права на бесплатну правну помоћ. Јединице локалне
самоуправе су основни чинилац система бесплатне правне помоћи у РС, које пружају правну помоћ и подршку и одлучују о додели бесплатног адвоката, јавног бележника или посредника.


Обуке би требало да допринесу да се систем бесплатне правне помоћи унапреди како би грађани лакше остварили своје право.
Теренске обуке које се у склопу пројектне подршке реализују у 10 одабраних јединица локалне
самоуправе, посебно су значајне за подизање капацитета нових служби бесплатне правне
помоћи. Oбуци су присуствовали запослени у управи општина/градова – Београда, Тополе Старе Пазове, Руме, Опова, Ковина, Богатића, Шапца, Уба, Коцељеве, Владимираца, Љига, Смедерева, Смедеревске Паланке, Пожаревца, Жабара, Малог Црнића, Великог Градишта, Беле Цркве и Панчева.

Обуке су подржане од стране Министарства правде и Министарства државне управе и локалне самоуправе. Обуку спроводи мулти-донаторски пројекат „Подршка јачању владавине права у Републици Србији“ (ЕУ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ И ЗА
ОСНОВНА ПРАВА), финансиран од стране ЕУ и немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), за чију имплементацију је задужен Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (ГИЗ), уз подршку представника Комитета правника за људска права Јуком.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!