Обележен Светски дан борбе против дијабетеса

У Костолцу је испред спортске хале, у оквиру обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, у уторак 14. новембра, одржана трка солидарности, под слоганом „Да свет поплави и сви будемо здрави“.

Организатори манифестације су: Центар за културу „Костолац“, Градска општина Костолац и Маратон тим Пожаревац у сарадњи са Основном школом „Јован Цвијић“ и Техничком школом са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац.

Према речима в.д. директора Центра за културу Костолац Драгана Николића трком солидарности пружа се допринос скретању пажње на једну од најчешћих хроничних болести која утиче негативно на квалитет живота милиона људи широм света.

Трком солидарности коју организујемо годинама уназад желимо да укажемо да је физичка активност важна, пре свега  као превентивни облик заштите од појаве дијабетеса. Успостављање контроле над шећерном болешћу рефлектује се и на друга подручја живота. Повећава се самопоуздање, мања је зависност о лековима – контрола над својом болешћу је заправо контрола над једним важним делом свакодневног живота. Данашњом акцијом указујемо да „Здрав начин живота може победити све болести“, рекао је в.д. директора Центра за културу Костолац Драган Николић.

Испред Градске општине Костолац присутнима се обратио члан Већа Рајко Пејовић.

Ово је једна од највећих глобалних кампања борбе против неке болести и она данас обухвата готово милијарду становника, односно обележава се у 160 земаља. Да бисмо имали промене на глобалном нивоу мора да се крене од малих средина на локалу. Оно што ми можемо да учинимо је да апелујемо и да анимирамо што више људи и да им скренемо пажњу на начин на који можемо да зауставимо дијабетес, а то је свакодневна рекреација, здрав начин исхране, здрав сан као и избегавање дуванског дима, истакао је Пејовић.

Испред Маратон тима Пожаревац Драгана Ивковић је истакла да је начин живота једног дијабетичара пример за све нас то јест начин живота који треба да има свако од нас, а ту спадају хигијена исхране, тела и хигијена покрета.

У борби са дијабетесом и што бољим одржавањем болести под контролом, физичка активност је један од најважнијих фактора и не само то – ако смо активни, то може помоћи и у превенцији оба типа ове болести.

Том приликом, Соња Мирковић, мајка детета које болује од дијабетеса скренула је пажњу на значај и важност едукације, ширења свести о овом озбиљном обољењу.

Дијабетес типа 1 је подмукла болест која боли, а негде знамо да урушава цео систем. У питању је хронична незаразна болест, коју није могуће излечити, али се може квалитетно регулисати и држати под контролом и на тај начин, уз здраве навике, живети квалитетан живот.

Светски дан борбе против дијабетеса обележава се 14. новембра, на дан када је рођен Фредерик Бантинг, научник и лекар који је помогао открићу инсулина и због тога добио Нобелову награду. Свака 11. одрасла особа у свету болује од дијабетеса, док у Србији око 12 % становиштва има дијебетес. Откривање болести у раној фази и лечење, саветују лекари, кључни су за спречавање компликација, а пацијантима је неопходна свакодневна терапија, редовно праћење болести и здрав начин живота.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!