Основна школа ,,Јован Цвијић“: ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА

ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА

Oвогодишњи 66. међународни сајам књига одржан је од 21. до 29. октобра у Београду. На Сајму је учествовало скоро 900 излагача, суизлагача, као и заступника фирми из других земаља. Додељене су традиционалне награде: Издавач године, Издавачки подухват године, Најбољи издавач из дијаспоре, Посебно признање за допринос у области науке, Дечја књига године, Специјално признање за издавача, књигу или стрип, Најлепша књига године, Најлепша дечја књига године, Специјално признање за младог дизајнера. Празник књиге био је веома посећен, а нарочито је било пуно младих људи и школске деце из целе Србије. Међу њима су били и ученици наше школе, чланови новинарске секције и Ђачког парламента, наставници и директорка школе.

Атмосфера на Сајму књигаСкоро сваки посетилац је купио барем једну књигу. Поједини посетиоци су куповали на десетине књига. Било је доста сајамских попуста. 

УЧИНИМО СВЕТ БОЉИМ

На позив Министарства просвете Републике Србије  Основна школа ,,Јован Цвијић“ из Костолца узела је учешћа на овогодишњем Сајму образовања који је одржан  у оквиру Сајма књиге. Конкретније ученици ромске националности представљали су своје стваралаштво на матерњем језику у оквиру теме ,,Представљање активности Министарства просвете на пољу људских и мањинских права у образовању“. Деца из разних средина представила су се кроз више активности, а највише пажње привукло је рецитовање на ромском језику, свирање, глума и фолклор. Представљена је ромска застава и писане су поучне поруке. Неке од њих су: „Сви смо ту да се волимо и поштујемо“, „Вере нису битне, битно је да се сви слажемо“. Одлазак на Сајам књига организовала је ОШ „Јован Цвијић“, која је обезбедила и превоз за све учеснике из ове образовне установе.     

Представљање ученика ОШ "Јован Цвијић" на Сајму књига

 


О учешћу ученика наше школе на Сајму књига сазнаћемо нешто више од Љуана Коке, предавача Ромског језика са елементима националне културе.     

На овогодишњем Сајму књига представљају се и ученици наше школе. Реците нам нешто више о томе?

– Ово је први пут да ученици ромске националности из ОШ ,,Јован Цвијић? излазе на неки такав културни, на неки такав догађај као што је Сајам. Министарство просвете иначе сваке године организује манифестације са доста деце друге националности?

    Ко  су ученици који представљају нашу школу?      

– Ученици  су углавном  од петог до осмог разреда. На овим догађајима видећемо да и другу децу укључујемо.    

 Да  ли учествују ученици из других средина и школа?        

– Да, као  што сте видели учествују из других средина. Било је ученика из Војводине и из централне Србије. Видели смо интересантне програме. 

  Како су се представили ученици ромске националности?

   – Кроз песме, рецитације, фоклор, музику, традицију, речи, квизове, дигитално васпитање.

Коју поруку свету шаљу ученици својим тачкама?

– Да смо сви једнаки, да познајемо своју културу и традицију, да се дружимо.

Колико ће ученицима, представницима наше школе, значити ова посета?

– Много ће значити јер је то њихов први долазак на Сајам, као и долазак у Београд.

 Да ли на овогодишњем Сајму постоје књиге на ромском језику?

– Постоје уџбеници, речници, као и књига о страдању Рома у Другом светском рату.

 Да  ли сте Ви купили  неку књигу?

– Нисам  успео да купим  због програма, али купићу.

 Коју  књигу бисте  препоручили  својим ђацима?

– Сву школску литературу као и стрипове.

Софија Михајловић и Анђела Живадиновић,

новинарска секција ОШ “ Јован Цвијић“

Љуан Кока и Софија Михајловић
 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!