Обележен 13. октобар – Дан ослобођења Костолца

Одавањем поште и полагањем венаца на Спомен обележје у Старом Костолцу, данас је обележен 13. октобар – Дан ослобођења у Другом светском рату.

Венце су на Спомен обележје положили представници Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Министарства унутрашњих послова, АД Електропривреда Србије-Огранак ТЕ-КО Костолац, као и представници Месне заједнице Село Костолац.

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски честитао је грађанима празник – Дан ослобођења Костолца и рекао:

Окупили смо се данас да уз пригодну свечаност полагањем венаца на спомен обележје палим борцима у Другом светском рату обележимо 13. октобар – Дан ослобођења. Пре 79. година стали смо на бољу страну света и свака генерација од тада па до сада изборила је своје право да бира пријатеље и да сама одлучује ко ће управљати земљом. Зато је данас наша дужност да наставимо да се боримо за бољу будућност наших грађана. Захваљујући борби нашег народа ми данас живимо у слободном граду Костолцу, слободној држави Србији, рекао је Крстаноски.

Градоначелник Пожаревца, Саша Павловић је истакао да су овде вођене тешке борбе, с обзиром да је Костолац као рударско место био јако упориште немачког окупатора.

Решеност бораца против фашизма и слобода која се дуго чекала пробудила је у њима снагу коју може добити само онај који се бори за правду и свој кућни праг. Помоћ нашим борцима дала је и Совјетска армија која је под командом маршала Толбухина била незаустављива сила која је наставила свој поход кроз окупиране територије. Два дана касније славићемо и ослобођење Пожаревца, поново захвални многима који су дали своје животе за слободу Браничевског округа, а из других су крајева или земаља, рекао је Павловић честитајући Дан ослобођења Костолца уз поруку да се морамо сећати и млађе подсећати на све оне који су дали своје животе за нашу слободу.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!