УЧЕСНИЦИ “ТИД РЕГАТЕ” БОРАВИЛИ У КОСТОЛЦУ

Протеклог викенда Костолац је био домаћин најстарије, најдуже и највеће, међународне, спортско-рекреативне туристичке кајак, кану и веслачке регате на свету која носи назив „ТИД регата“.

Више од 100 кајакаша из девет европских земаља боравило је у Костолцу, а Градска општина Костолац се потрудила да кроз сарадњу са организаторима свим учесницима обезбеди пријатан и сигуран боравак у нашем граду.

За све учеснике регате организована је свечана вечера, а кајакаше су дочекали председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштиине Милена Церовшек, чланови костолачког Већа Рајко Пејовић и Миладин Радомировић, као и в.д. директора Центра за културу Костолац, Драган Николић.

Учесници „ТИД регатe“ су окрепљени наставили пловидбу Дунавом до свог циља поневши позитивне утиске из нашег малог а прелепог места.

ТИД Регата стартује сваке године из немачког града Инголштата, а завршава првог викенда септембра на обали Црног мора у румунском месту Свети Ђорђе. Ове године ТИД 2023. у Србију је стигао 26. јула узводно од Бездана.

Регата је најстарија на свету, прва је била одржана 1956. године, у којој је СФРЈ Југославија била поред Чехословачке и Мађарске једна од првих организатора.

Основно правило ТИД-а је пловидба Дунавом чамцима (кајак-кану) које покреће човек сопственом снагом, по етапним местима која се за сваку земљу утврђују на Међународној годишњој Kонференцији. Дневне етапе су од 16 до 60 километара, у просеку 43 км. дневног веслања.

Дочек учесника регате у Костолцу организовали су Градска општина Костолац и Центар за културу Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!