Полагањем венаца на Спомен – обележје на Мајдану у Старом Kостолцу, обележен је 6. август – Дан рудара

Полагањем венаца на Спомен – обележје на Мајдану у Старом Kостолцу, обележен је 6. август – Дан рудара. Дан рудара обележава се у знак сећања на почетак штрајка у Сењском руднику 6. августа 1903. године, због отпуштања тројице рудара који су штитили права радника. Рудари те најстарије јаме у Србији су се током девет дана штрајка изборили да им се колеге врате на посао и успели да скрате радно време.

Представници АД „Електропривреда Србије“ и Огранка „ТЕКО“ Костолац, синдиката Копова и Термоелектрана, Града Пожаревца и Градске општине Костолац, положили су венце на спомен обележје рударима покрај старог улаза у некадашњу јаму у Старом Костолцу.

У име Акционарског друштва „Електропривреда Србије“ венац је на спомен обележје положио в.д. директора Душан Живковић, а у име Огранка ТЕКО Костолац, директор Копа „Дрмно“ Ненад Предић.

Испред синдиката „Копови Костолац“, венац су положили председник Данијел Радосављевић и његов сарадник Жељко Војиновић. Испред синдиката Термоелектрана „Костолац“ венац је положио председник синдиката Душан Бакић.

У име Града Пожаревца венац је положио градоначелник Саша Павловић.

Испред Градске општине Kостолац венац су положили председник Градске општине Kостолац, Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Kостолац, Милена Церовшек.

Након полагања венаца, у Дому културе у Костолцу обратили су се директор Копа „Дрмно“ Ненад Предић, градоначелник града Пожаревца Саша Павловић и в.д. директора Акционарског друштва „Електропривреда Србије“ Душан Живковић.

Данас се костолачки угаљ експлоатише само на ПК „Дрмно“ у количинама које обезбеђују поуздан и сигуран раду сва четири блока у Термоелектрани „Костолац А“ и „Костолац Б“. Такође значајне количине угља транспортују се према Термоелектрани „Никола Тесла у Обреновцу и Термоелектрани „Морава“ у Свилајнцу. На јесен креће у погон новоизграђени блок „Б3“ у Дрмну тако да нам све ово показује колики значај тренутно има Површински коп „Дрмно“ за стабилност и сигурност целокупног енергетског система Србије, истакао је у свом обраћању Ненад Предић, директор Копа „Дрмно“.

Говорећи о традицији ископавања угља у Костолцу градоначелник Пожаревца Саша Павловић је нагласио да је производња угља у костолачком угљеном басену почела 1870. године и да је од рудника у Костолцу у Србији једини старији Сењски Рудник.

Налазимо се данас и овог 6. августа да сачувамо спомен на први догађај у Србији који је имао за циљ да побољша услове рада за све рударе. Штрајк у Сењском руднику био је наметнут услед немогућих услова који су пратили ваше некадашње колеге, док су ископавали руду. Смене преко 12 сати, рад под слабим лампама уз честе пожаре и експлозије били су редовни пратиоци рудара у то доба, истакао је Павловић.

Историја ископавања угља на територији Градске општине Костолац везана је нераскидиво за њен развој. Данас се захваљујемо генерацијама костолачких рудара који су тај развој помогли и у њему учествовали, додао је Павловић.

Он је том приликом нагласио да је локална заједница захвална рударима и да је спремна да учествује у свим пројектима који се планирају у енергетском сектору.

Ископани кубици јаловине и милиони тона угља у Рударском басену „Колубара“ и у Костолцу, непрекидни рад по свим временским условима све то сведочи о труду, знању и преданом залагању рудара. Много тога су рудари постигли а уверен сам да ће стручност и рад допринети да „Електропривреда Србије” буде модерна и успешна компанија. То је посебно важно у наредном периоду, који је пред нама и доноси нам изазове и промене у енергетском сектору, рекао је поводом Дана рудара у Костолцу Душан Живковић, вршилац дужности генералног директора Акционарског друштва „Електропривреда Србије”. Честитајући рударима празник, он је нагласио да само стратешким развојем „Електропривреда Србије” може да обезбеди сигурно снабдевање становништва и привреде електричном енергијом у наредном периоду. – Влада Србије и Министарство рударства и енергетике пружају нам снажну подршку на путу професионализације и модернизације пословања. Заједничким радом, уз разумевање и дијалог, долазе и резултати – рекао је Живковић, рекао је вршилац дужности генералног директора Акционарског друштва „Електропривреда Србије (ЕПС)“ Душан Живковић, честитајући Дан рудара.

Први човек ЕПС АД је истакао да је велики корак већ направљен, ЕПС је сада постао акционарско друштво и многа врата за успешно пословање су се отворила.

– Приоритет су инвестиције и то не само у обновљиве изворе, што је тренд у Европи и у свету. Знамо шта је наша базна енергија и настављамо улагање у модернизацију рударске опреме и унапређење заштите животне средине – рекао је Живковић.

Скупу је присуствовао и Иван Јанковић, помоћник министра за рударство и енергетику са сарадницима. 

На церемонији обележавања Дана рудара уприличен је културно -уметнички програм, који су припремили учесници патриотског пројекта „Моја Србија“, који реализује Психолошки центар Костолац, под покровитељством Градске општине Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!