Вечерњом службом и свеченом поворком православних верника почело обележавање славе Градске општине Костолац

Вечерњом службом и свечаном поворком православних верника улицама Костолца почело је обележавање славе Градске општине Костолац.

Након литије у порти цркве одржана је Свечана академија у част Светог великомученика Прокопија заштитника нашег града. Академија је свечано отворена химном Републике Србије у извођењу вокалне солисткиње Иване Нешовић Гојковић.

Потом се присутнима обратио председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и истакао:

– Костолац је место чија је историја добро позната, још из виминацијумских времена. Касније као рударско насеље, коме је била потребна радна снага привлачио је многе народе и данас у Костолцу имамо велики број нација и етничких група. На иницијативу Црквене општине Нови Костолац 2001. године установљена је слава Костолца и од тада je Свети великомученик Прокопије заштитник свих грађана наше општине. Овај празник уједно и прилика да сагледамо резултате досадашњег рада и да се још више ангажујемо на реализацији будућих планова, рекао је Крстаноски.

Милена Церовшек председница Скупштине Градске општине Костолац је нагласила да славећи овај празник, обавезујемо се да не заборавимо ко смо, да чувамо нашу историју, културу, веру и обичаје, поштујући традицију и вредности на којима она почива.

– Желим да поручим да нам је Свети великомученик Прокопије снажан духовни темељ на коме настављамо даље да развијамо Kостолац. Од свих нас се очекује да унапређујемо град у свим областима, да пратимо потребе наших грађана, да реализујемо постојеће пројекте и да констатно планирамо нове.  Захваљујући подршци Града Пожаревца наставићемо и надаље да улажемо у све сфере друштвеног живота и сигурна сам да ћемо бити једна од најразвијенијих општина, која ће задржати младе да не одлазе. Наши напори усмерени су ка унапређењу квалитета живота грађана у садашњости, идући ка будућности, на коју ћемо бити поносни.

Пригодну беседу је одржао и старешина цркве Светог Максима Исповедника протојереј Дејан Лазаров.

– Наш небески покровитељ и заштитник Свети Прокопије нас својом вером и жртвом упућује и даје нам путоказ којим путем треба да идемо и шта је истинско живљење. Нека је срећно и Богом благословено навечерје славе и нека нам Господ свима нама буде помоћ и заштита молитвама Светог великомученика Прокопија и нашег оца Светог Максима.

Према речима градоначелника Пожаревца Саше Павловића особеност ове прославе у Костолцу јесте иста она особеност, којом се сви поносимо, а то је што подразумева саборност са људима који нису православне вероисповести.

– Од установљења Светог великомученика Прокопија као славе наше Градске општине прослављамо је заједно са комшијама и пријатељима других религија и вероисповести. Ове постулате љубави и поштовања са људима који су по нечему од нас другачији а које хришћанство проповеда у Костолцу је нешто што се одавно подразумева, рекао је Павловић додавши да је то свакако један од главних разлога развоја и напретка Костолца нарочито у деценији иза нас када се на делу показала снага слоге једне заједнице.

Овом приликом председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек уручили су награде и повеље најбољим ученицима и спортистим генерације ОШ „Јован Цвијић“ и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ као и награду за најангажованијег ученика основне школе.

Војину Милошевићу, ђаку генерације Основне школе „Јован Цвијић“ и Kристини Антић, ученици генерације Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу уручене су повеље и награде у износу од 70.000 динара.

Најуспешнији спортиста у Основној школи „Јован Цвијић“ је био гимнастичар Јован Тодоровић. Њему, као и спортисти генерације Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“, Богдану Михајловићу такође гимнастичару, припале су награде Градске општине Костолац у износу од 35.000 динара.

На свечаној академији одржаној поводом градске славе уручен је и пригодан поклон односно награда, најангажованијој ученици ОШ „Јован Цвијић“, Јањи Копун.

У културно уметничком програму наступили су Ансамбл „Нови звучни талас“, КУД „Костолац“ и Аљоша Марјановић вокални солиста и гитариста“.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!