ДАН ЗА НАС –ИНСПИРАЦИЈА, МОТИВАЦИЈА И ДРУЖЕЊЕ ЗА МЛАДЕ ИЗ KОСТОЛЦА И ОKОЛИНЕ

У Kостолцу, у Дому културе (Николе Тесле 5-7), 27.маја од 10 до 18 часова одржаће се Дан за нас, догађај фестивалског типа на који су позвани сви млади из Браничевског и Подунавског округа, то јест Kостолца, Пожаревца, Смедеревске Паланке, Велике Плане и околних места.


Догађај се организује у оквиру пројекта Перспективе за младе у руралним срединама у Србији, који у сарадњи са Министарством туризма и омладине Републике Србије, у оквиру Немачке развојне сарадње, спроводи ГИЗ.


За све заинтересоване из Велике Плане, Пожаревца, Смедеревске Паланке и околних места обезбеђен је бесплатан превоз до Kостолца. Са аутобуске станице у Великој Плани аутобус полази у 07:40, а из Пожаревца, са паркинга код Стоп Схоп-а у 9.15. Из Смедеревске Паланке, аутобус полази са стајалишта код болнице у 8.00 и пролази кроз центар Kрњева у 8.10 и Трновче у 8.20. Након тога у 8.25. свраћа на аутобуску станицу у Милошевцу, у 8.35 пролази кроз центар Лозовика и стаје и на раскрсници у Осипаоници у 8.45.

Дан за нас у Kостолцу је други у низу од четири догађаја који се одржавају широм Србије под паролом: Сада је на мене ред! На претходно организованом Дану за нас у Владичином Хану, окупило се преко 100 младих.

Циљ ових догађаја је да представе успехе младих и тиме мотивишу и оснаже припаднике младе генерације да активно раде на реализацији својих идеја и укључе се у већ постојеће пројекте и активности у њиховом окружењу.

Дан за нас у Kостолцу ће отворити представници пројекта, званичници локалне самоуправе и представник Друштва Рома Kостолац. Након музичког наступа бенда Романа, у даљем току програма, публици ће се обратити млади из Пожаревца, Смедеревске Паланке, Kостолца…Они ће са својим вршњацима поделити личне инспиративне приче о томе како су реализовали своје идеје и пословне пројекте или открили могућност да кроз активизам, заједно са својим вршњацима, допринесу заједници кроз различите активности, од еколошких акција до организације културно уметничких програма.

Након тога сви присутни ће моћи да се укључи у рад три радионице. Радионица под називом „Отвори очи“, коју ће водити представници удружења „Свет речи“ и „Kреативна педагогија“ биће посвећена трговини људима, док ће радионица Омладинске иницијативе “Блејоскоп” из Смедеревске Паланке подразумевати приказивање едукативног филма и разговор на тему којом се филм бави. Радионицу библиотерапије на тему кратке приче „Самодисциплина“ ауторке Оливере Митић водиће психолошкиња Александра Миладиновић из Сеоског културног центра Марковац.


Догађај Дан за нас осмишљен је као интерактиван. У том смислу након наступа говорника и током радионица, публика ће моћи да поставља питања и износи своје ставове. Завршница догађаја резервисана је за забаву и дружење које ће употпунити Kултурно уметничко друштво Kостолац.

Циљ пројекта Перспективе за младе у руралним срединама у Србији је унапређење економских, социјалних и културних могућности младих у Србији, а намењен је младима од 18 до 30 или 40 година старости, када су у питању припадници осетљивих друштвених група: повратници из иностранства, жене, етничке мањине …


У оквиру овог пројекта спроводе се различите активности сарадње са младима ради мотивисања и оснаживања да активно учествују у обликовању своје заједнице, финансирања иницијатива које млади сами осмишљавају и реализују ради побољшања квалитета њиховог живота у заједници, отварања нових економских могућности за младе у одрживој пољопривреди и сеоском туризму, као и подршке јединицама локалне самоуправе да успоставе иновативне механизме за препознавање потреба младих и њихово активно учешће у локалним политикама.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!