Трећи Островачки фестивал фолклора ветерана

Островачки фестивал фолклора ветерана под називом „ПО ШОРУ ИГРАЈУ БЕЋАРИ, СВИРЕ ИМ ТАМБУРАШИ СТАРИ“, одржан је 22. априла у костолачком Дому културе.

Треће по реду сусрете ветерана и рекреативаца отворио је Драган Николић, в.д. директора Центра за културу Костолац. –Дуг развојни и вековни пут утицао је на преношење оригиналности народних творевина. Све док је народне ношње, игре, песме, мелодије, инструмената један народ ће постојати. Зато је веома важно да негујемо нашу богату народну традицију и да је сачувамо од заборава, истакао је Николић.

Mанифестацију су организовали ветерани Културно уметничког друштва „Острово“, у сарадњи са Центром за културу „Костолац“, под покровитељством Градске општине Костолац и уз подршку Месне заједнице Острово. Спонзори манифестације су: Синдикат термоелектране Костолац, ЈКП „Водовод и канализација, „Феромонт инжењеринг „доо Београд, ПД „Георад“доо Дрмно, Синдикат копова Костолац. Медијски спонзор је „Радио Стил“ Костолац.

Поред домаћина ветерана Културно – уметничког друштва „Острово“ своје играчко умеће презентовали су: KУД „Искон“ из Шимановаца, KУД „Речица“ из Речице, KУД „Баваниште“ из Баваништа,  KУД „Опленац“ из Тополе, KУД „Стари Костолац“ из Старог Костолца,  KУД „Штуле“ из Волује, КУД „Извор“ из Старих Бановаца, КУД „Свети Сава “ из Црепаје, КУД „Фрула“ из Београда, КУД „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца и КУД „Полет“ из Београда.

Публика је била одушевљена кореографијама културно-уметничких друштава, са скоро 200 учесника, који су показали своје играчко умеће.

Председник Културно уметничког друштва „Острово” Бобан Рогожарски је поздравио госте и публику, а затим уручио захвалнице за несебичну помоћ свима који су помогли да се одрже сусрети ветерана и рекреативаца, као и културно уметничким друштвима која су учествовала на трећем по реду Островачком фестивалу фолклора ветерана.

КУЛТУРНО УМЕТНИЧКО ДРУШТВО „ОСТРОВО“ ОСНОВАНО ЈЕ 2008. ГОДИНЕ, ДА КАО ЈЕДИНО БАНАТСКО СЕЛО У БРАНИЧЕВСКОМ ОКРУГУ САЧУВА ОД ЗАБОРАВА ИГРЕ, ПЕСМЕ И ОБИЧАЈЕ. ДРУШТВО БРОЈИ 40 ЧЛАНОВА ПОДЕЉЕНИХ У ДВЕ СЕКЦИЈЕ: ДЕЧИЈИ АНСАМБЛ И ВЕТЕРАНИ. 2022. ГОДИНЕ, КУД „ОСТРОВО“ ОДИГРАО ЈЕ 15 КОНЦЕРАТА ШИРОМ ЗЕМЉЕ И ИНОСТРАНСТВА, А ОВУ ГОДИНУ СУ ЗАПОЧЕЛИ ГОСТОВАЊЕМ НА ТЕЛЕВИЗИЈИ, И ЖЕЛЕ ДА ПОСТИГНУ ИСТИ УСПЕХ КАО И ПРОШЛЕ ГОДИНЕ. ПРЕДСЕДНИК КУД-А ЈЕ БОБАН РОГОЖАРСКИ, А УМЕТНИЧКИ РУКОВОДИЛАЦ ЈУГОСЛАВ СТОЈИЋЕВИЋ.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!