СРЕЋАН ВАСKРС! Христос васкрсе – ваистину васкрсе!

Kолектив СТИЛ РАДИЈА свим православним верницима честита Васкрс, дан Христовог васкрснућа.

ХРИСТОС ВАСKРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСKРСЕ!

Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победе вере и живота над смрћу.

На Васкрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христос, по црквеном учењу, ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата. По црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб.

Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.На Ускрс је, по веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима. Само ученик Тома, који је био одсутан, није одмах поверовао да је Христос ускрснуо, па је морао лично да се увери. Отуда у народу узречица: „Неверни Тома“.

Људи се за овај празник поздрављају са: „Христос васкресе” и „Ваистину васкресе”.

ВАСKРС – Симбол обнављања природе и живота

Васкрс је, дакле, покретан празник, који се одређује према природном календару и увек се везује за недељу са одступањем од 35 дана – од 4. априла до 8. маја. Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која, се према древном обичају, фарбају у црвено као симбол проливене крви Христове.

Јаје је симбол обнављања природе и живота, васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и који га примају. Верници, по устаљеној традицији, васкршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су наше мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Васкрса и зове „чуваркућа“.

Васкрс хришћани славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!