Годишњи концерт КУД-а „Божидар Димитријевић Kозица“

У среду, 15. фебруара на Дан државности у Дому културе у Дрмну, Kултурно – уметничко друштво „Божидар Димитријевић Kозица“ из Дрмна одржало је годишњи концерт.

У двосатном програму учешће су узела сва три фолклорна ансамбла овог KУД-а: дечији, извођачки и ветерани. Највеће одушевљење су измамили најмлађи учесници KУД-а извођењем кореографије „Хопа, цупа, скочи“, а присутни су своје задовољство и одушевљење показали громогласним аплаузима.

Поред домаћина на концерту су учествовали: КУД „Миодраг Миљковић-Мидга“ из Ћириковца и КУД „Младост“ из Пољане.

Плакете за изузетан допринос очувању културе и традиције тог друштва, председник КУД-а Далибор Стојадиновић уручио је Граду Пожаревцу, Синдикату ПК „Дрмно“, Синдикату копова Костолац, Синдикату Термоелектране Костолац, Синдикату „Георад“ Дрмно, Горану Јовановићу, незаобилазном сараднику на кореографијама, као и представнику “ВеДе система“ из Пожаревца, Ивану Поповићу.

На концерту су уручене и јубиларне награде великанима овог друштва који су одиграли 50 и више концерата и то: за 50 наступа Анђели Степановић.  За 100 наступа: Милици Аранђић, Милици Марковић, Марији Стојадиновић и Стефану Стојановићу. За 150 наступа: Милошу Сузићу, Александру Милићу и Марку Стојадиновићу. За 200 наступа: Милици Миленковић, Младену Цвејићу и Марку Јовановићу.

Љиљана Обрадовић, потпредседница  КУД-а „Божидар Димитријевић Козица“ је том приликом уручила  јубиларну  награду-плакету за десет успешних година (2012-2022) уметничким руководиоцима Лидији и Далибору Стојадиновић.

На сцени се појавили и некадашњи чланови чувеног „Дрмског октета“ јединственог по много чему: Љубиша Костић и Драган Јанковић.

Емоције су преплавиле сцену и разнежиле публику када је најстарији члан КУД-а Петар Николић – Пера мода председнику КУД-а „Божидар Димитријевић-Козица“ Далибору Стојадиновићу поклонио слику првих фолклораца КУД-а са својом посветом.

Свечаном годишњем концерту присуствовали су: представници Града Пожаревца – чланови Градског Већа Дејан Крстић и Иван Пантић, одборник Скупштине Града Пожаревца Милан Митровић из Пољане, председник МЗ Дрмно Драган Ивић, председник МЗ Пољана Зоран Недељковић, председник МЗ Ћириковац Млађан Николић, председник КУД-а „Костолац“ Никола Топо, етномузиколог Маја Радивојевић, као и Драган Шајић и Ненад Хорват из Вршца који су пријатељи и сарадници КУД-а „Божидар Димитријевић Kозица“.

Културно-уметничко друштво „Божидар Димитријевић-Козица“ из Дрмна, основано је 1951. године и више од 70 година са кратким паузама окупља омладину и све који се тако осећају и чува и негује народне песме, игре и обичаје из свих крајева наше земље.

За све ове године постојања и рада, друштво, је остварило запажене разултате. Друштво је било организатор различити драмских и музичких манифестација, вреди споменуту „Стишке акорде“.

Добитници су бројних награда, значајно је напоменути прва места и то на СФАС-у 1999. године,  затим 2012. на Међународном фестивалу у Ораовици – Струмица – Македонија, потом 2015. на Међународном фестивалу „Бало“ – Жори у Пољској, добитници су и златне плакете на фестивалу у Варни у Бугарској. Најновија награда долази са Светског фестивала фолклора 2022. године из Сан Рема, Кана и Диано Марине у Италији и Француској. Свој рад презентовало и ван граница наше земље: Грчкој, Италији, Румунији, Бугарској, Аустрији, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Пољској,  Црној Гори и Француској. Друштво има три фолклорна ансамбла: дечији, извођачки и ветеране, има самостални оркестар, ритмичку секцију и броји преко 60 чланова.

Од 2012. године организује Међународну смотру фолклора у сарадњи са Међународним фестивалом „Крени коло“ из Врчина, а од 2017. самостално, на летњој сцени у Дрмну где угости преко 200 фолклораца из земље и иностранства. Ове године планирана је 9. по реду. Уметнички руководиоци су Лидија и Далибор Стојадиновић.

Шеф оркестра Драган Николић , а председник друштва је Далибор Стојадиновић.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!