Сaвиндан молитвено прослављен у Цркви Светог Максима Исповедника

Празник Светог Саве, молитвено је прослављен Светом Литургијом, коју су служили старешина Цркве Светог Максима Исповедника sвештеник Дејан Лазаров и парох други новокостолачки Иван Филиповић, уз учешће многобројног верујућег народа.

По завршетку Литургије и сечењу славског колача школарци су произнели молитве, рецитације и песме посвећене Светом Сави, а традиционалне светосавске пакетиће деци су поделили свештеници Цркве.

Свети Сава је био једна од најважнијих личности из наше историје. Сматра се зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа.

Био је најмлађи син српског жупана Стефана Немање а световно име му је било Растко. Замонашио се веома млад, на Светој Гори.

Бавио се просветитељским радом. Све школе 27.јануар славе као своју славу. Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Kрагујевца.
После полувековне забране, 1990. године поново се обележава као школска слава.

Многи народни обичаји око Светог Саве везани су за стоку и за страх од вукова па се тако пред Савиндан стока није смела терати у шуму.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!