Светосавска академија у Брадарцу

У Брадарцу је 24. јануара у Дому културе уприличена Светосавска академија, коју је благословио отац Симеон, игуман манастира Рукумија.

Академија је одржана под покровитељством града Пожаревца, а у организацији Манастира Рукумија, Месне заједнице Брадарац, Основне школе „Свети Владика Николај“ и КУД-а „Брадарац“.

На самом почетку Химну Светом Сави отпевао је Хор Основне школе „Свети Владика Николај“ из Брадарца, а потом је беседу у част Светог Саве као првог српског Архиепископа одржао отац Симеон, игуман манастира Рукумија. –Свети Сава је уносио мир међу све балканске народе и радио на добро свих због чега је био поштован и вољен од свих Балканаца. Народу српском дао је хришћанску душу која није пропала са пропашћу државе српске. Скончао је у Трнову у време цара Асена разболевши се после службе Божије на Богојављење 12. јануара 1236. године, рекао је отац Симеон у беседи.

Светосавска академија у Брадарцу траје већ две деценије захваљујући граду Пожаревцу, који увек подржава културне и духовне манифестације и чува нашу традицију од заборава.

Отворивши Светосавску академију у Брадарцу градоначелник Пожаревца, Саша Павловић истакао је да пример који је давао Свети Сава током овоземаљског живота јесте најбољи, који и деца треба да прате. – Зато је потпуно разумљиво што је Свети Сава носилац школске славе. Време у коме смо запостављали његово име у школама, на срећу, далеко су иза нас. Иако је његов живот од најранијих дана његовом вољом био усмерен ка служењу Богу, заоставштина Светог Саве није везана само за религију. Поред просветитељског рада он је вечну славу и захвалност заслужио још за време живота када је успео да помири своју браћу и унесе слогу међу њима, нагласио је Павловић.

У културно уметничком програму учествовали су ученици Основне школе „Свети Владика Николај“ из Брадарца, Културно уметничко друштво „Брадарац“ и Хор манастира Рукумија „Преподобни Роман Слаткопојац“.

Председница Савета Месне заједнице Брадарац, Лидија Дукић уручила је захвалнице за дугогодишњу сарадњу и очување српске традиције и културе заслужним појединцима, организацијама и установама.

На крају свечаности отац Симеон, градоначелник Пожаревца Саша Павловић и председница Савета Месне заједнице, Лидија Дукић поделили су свим малишанима, учесницима програма пакетиће.

Академија у Брадарцу у част првог српског архиепископа, светитеља и просветитеља једна је од највећих на територији Браничевског округа, која се традиционално одржава од 2001. године.

Овом великом свечаном скупу поред бројних мештана присуствовали су представници Града Пожаревца, директори јавних предузеће, установа, организација и удружења.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!