Стигао последњи контигент опреме за изградњу новог блока Б3 у Термоелектрани „Костолац Б“

У суботу, 26. новембра на теретно пристаниште у Костолцу стигао је последњи контигент опреме за изградњу новог блока Б3 у Термоелектрани „Костолац Б“. Планирано је да блок Б3 буде стабилно на мрежи крајем септембра 2023. године, што ће обезбедити значајне капацитете за наредну зиму.

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић је истакла да после три деценије, Србија гради нови енергетски погон који је од изузетне важности, нарочито у време енергетске кризе када су нам нови капацитети производње електричне енергије неопходни.

-За нас је производња електричне енергије из угља нешто што је база за нашу привреду и становништво и јако сам поносна што смо успели да уз помоћ наших кинеских партнера завршимо ово веома важно постројење, које ће представљати нових 350 MW електричне енергије у производном погону Електропривреде Србије. То је око 2,5 милијарди киловат сати електричне енергије , што је око пет одсто производних капацитета ЕПС-а, истакла је Ђедовић.

Амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо је рекла да је изградња блока Б3 веома значајна за економски развој Србије, посебно када је реч о снабдевању електричном енергијом.

-У протекле три године почев од утицаја пандемије, повећања трошкова материјала и радне снаге, па све до нестабилности међународне логистике, превазиђене су бројне потешкоће, али уз заједничке напоре кинеске и српске стране реализација пројекта напредује веома успешно и улази у завршну фазу, истакла је Чен Бо.

Блок Б3 биће најмодернији блок у производном портфолију ЕПС-а који ће давати 5 до 7 одсто укупне производње ЕПС-а што је 2,2 до 2,5 милијарди киловат сати годишње. То ће обезбедити додатну сигурност електроенергетског система Србије.

-Костолац већ деценијама уназад представља значајну карику у производњи угља и у производњи електричне енергије, са више од 9 милиона тона годишње произведеног угља и 6 хиљада гигават сати (GWh) годишње произведене електричне енергије у термоелектранама. Важно је напоменути да је у Термоелектрани „Костолац Б“ Електропривреда Србије учинила значајне помаке по питању заштите животне средине, с обзиром да су уграђена нова постројења за редукцију азотних и сумпорних оксида, савремени електрофилтери за прашкасте материје, као и ново постројење за пречишћавање отпадних вода, рекао је Жељко Илић, директор за производњу електричне енергије у огранку ТЕ-КО „Костолац“.

Радове на градилишту блока Б3 обишли су Министарка Дубравка Ђедовић и амбасадорка Чен Бо у пратњи градоначелника Пожаревца Саше Павловића, председника Градске општине Костолац Серџа Крстаноског, председнице Скупштине Градске општине Костолац Милене Церовшек, кинеских партнера и представника ЕПС-а.

Пројекат у Костолцу реализује се на основу међудржавног споразума Србије и Кине о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре. Изградња блока „Костолац Б3” је инвестиција од 618 милиона долара и тим ће Србија и ЕПС добити модеран и ефикасан производни капацитет који испуњава строге европске еколошке норме.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!