Успешно спроведена акција мерења шећера у крви и крвног притиска

Поводом обележавања месеца октобра – месеца посвећеног старим особама, Градска општина Kостолац и Црвени крст Пожаревац у сарадњи са патронажном службом костолачког Дома здравља, организовали су акцију „Мерење нивоа шећера у крви и крвног притиска“. Испред Градске општине Костолац акцију су подржале чланица Већа Маријана Божић и помоћница председника Маја Здравковић.

Маријана Божић, чланица Већа Градске општине Kостолац, овом приликом нагласила је да Градска општина Kостолац води рачуна о најстаријим суграђанима током целе године и додала:

Градска општина Костолац током целе године брине о најстаријим суграђанима. Из буџета се издвајају средства за суфинансирање програма из области социјалне заштите, који укључују разне врсте помоћи, како би се побољшали услови живота старијих лица.

Руководилац костолачког Дома здравља др Борка Шутовић је указала да је превенција болести на првом месту, што подразумева умерену физичку активност, хигијенско дијететски режим, смањење гојазности и промену животних навика. – Здраво старење везано је за здравље у ранијим фазама живота. Неадекватна исхрана проузрокује поремећај крвотока и појаву шећерне болести у старост. Pеспираторне инфекције у детињству касније доводе до обољења респираторног системе, као што су хронична болест плућа и астма. Док недовољна физичка активност и гојазност у младости доводе до појаве болести крвних судова и срца, рекла је Шутовић истакавши да је циљ данашње акције скретање пажње на најзначајније ствари везане за здравље људи на глобалном нивоу. Она је нагласила да је Дом здравља у Kостолцу сваког дана доступан свим грађанима који желе да провере своје здравствено стање.

Јелена Рашић, секретар Црвеног крста Пожаревац, истакла је да пожаревачки Црвени крст не само у месецу октобру, већ и током читаве године има низ активности које су усмерене најстаријим особама:

-Захваљујем се Градској општини Костолац која има разумевања не само за данашњу активност, већ и за све остале хуманитарне активности као што су акције добровољног давања крви које се на територији костолачке општине организују два пута годишње.

На основу параметара који су до сада проверени, нивои шећера у крви наших суграђана су у границама нормале, осим код дијабетичара, а такође и нивои мерења крвног притиска, што значи да су грађани костолачке општине доброг здравственог стања.

Око педесет најстаријих грађана Градске општине Kостолац данас је проверило своје здравствено стање, а грађанима је углавном саветовано од стране лекара промена животних навика и превентивни прегледи код изабраних лекара.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!