Из Службе за хемију ТЕ „Kостолац Б“: Први кораци на пракси

У огранку се обављају различите студентске праксе јер „ТЕ-KО Kостолац“ има и производњу угља и електричне енергије

Александра Милутиновић и Александра Станковић, студенткиње са Високе струковне школе „Примењене инжењерске науке Пожаревац“, обавиле су своју обавезну студентку двонедељну праксу у Служби за хемију ТЕ „Kостолац Б“. Оне су имале прилику да се упознају са радом те службе и посебно са процедурама које се односе на воду за пиће.

− Веома смо захвалне на прилици да овде имамо студентску праксу, сарадња са нашом менторком Снежаном Славковић била је одлична и одлазимо одавде са сјајним утисцима. Сва наша питања су саслушана с великом пажњом и пуно тога смо научиле. Није нам било лако да нађемо адекватну лабораторију за праксу јер је њихов број на територији Браничевског округа мали, а нама је било битно да се детаљно упознамо са свим аспектима који се односе на технологију воде – рекла је Александра Милутиновић.

Чињеница која је посебно била важна приликом одабира потенцијалне студентске праксе, јесте опремљеност саме лабораторије савременим мерним апаратима.

− Овде постоји опрема коју наша школа нема, самим тим за нас је био драгоцен сваки тренутак проведен на пракси. На почетку смо добиле инструкције и сва друга неопходна објашњења, након чега смо и самостално почеле да обављамо одређене задатке, што нам је било веома занимљиво. Имале смо прилику да радимо оно о чему смо училе. Рађене су анализе које одређују тврдоћу воде, затим испитивања за органске материје и присуство гвожђа − рекла је Александра Станковић.

Њихова менторка Снежана Славковић, инжењер припреме пијаће воде, објаснила је да су основни задаци за ове две студенткиње били да се у служби ХПВ упознају с процесом производње пијаће воде у ТЕ „Kостолац Б“, као и са анализама за проверу квалитета воде за пиће.

− Знање које поседују са факултета је на високом нивоу, тако да није био никакав проблем да се упознају и раде у Служби за хемијску припрему воде. У лабораторији су радиле анализе везане за пијаћу воду и показале да добро примењују знање из области хемије. Њихово ангажовање је било на задовољавајућем нивоу и сматрам да ће им боравак у ТЕ „Kостолац Б“ користити у даљем раду – рекла је Славковић.

Пепо Ступар, руководилац Службе хемије, објаснио је да та служба обавља бројне анализе у систему вода-пара. На дневном нивоу обављају се и анализе које се односе на калоричне вредности угља, у циљу праћења процеса сагоревања на блоковима Б1 и Б2. За снабдевања деминарилизованом водом блокова Б1 и Б2, као и за снабдевање пијаћом водом за термоелектране „Kостолац Б“ и околине, Служба хемије допрема воду са бунара који се налазе поред Млаве.

− Служба хемије није само пратећа у термоелектрани, јер деминерализована вода коју они производе омогућава рад блокова и производњу електричне енергије. Сарадња привреде и образовних институција је неопходна јер стручна пракса омогућава студентима да се упознају са функционисањем комплексних система, у које се убраја и термоелектрана. Хемијска припрема воде је сложен поступак и трудили смо се да објаснимо најважније поступке и процедуре. Студенткиње су показале велико интересовање за посао, код нас и практично радиле оно што су научиле на студијама. Посебну пажњу обратили смо и на детаљно објашњавање одређених метода и процедура, као и на значај стандардизације анализа и поступака у Служби хемије, са акцентом на постројењу пијаће воде – каже Ступар.

Kостолачки огранак „Електропривреде Србије“ има дугу традицију сарадње са образовним институцијама.

УВ лампа

За разлику од других постројења, бар овде у Браничевском округу, а можда и шире, не користимо хлорисање као поступак за добијање бактериолошки исправне воде за пиће, већ поступак који користи УВ лампу – објаснио је Пепо Ступар, руководилац Службе хемије.

Извор:“Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!