Литијом и свечаном академијом почело обележавање Светог великомученика Прокопија, славе Градске општине Костолац

Обележавање Светог великомученика Прокопија, славе Градске општине Костолац, почело је у среду 20 јула, када је након вечерњег богослужења из порте Цркве Светог Максима Исповедника кренула Литија улицама нашег града.

И ове године кроз град, ношене Заветне иконе Светог Максима Исповедника и Светог Прокопија наших чувара и заступника пред Богом.

По повратку литије, у порти цркве, њен први старешина отац Александар, читао је Јеванђеље, а затим је одржана свечана академија на којој су додељене награде ђацима генерације и спортистима генерације Основне школе „Јован Цвијић“ и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац.

Јани Ковачевић, ђаку генерације Основне школе „Јован Цвијић“ и Петру Павловићу, ученику генерације Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу уручене су повеље и награде у износу од 70.000 динара.

            Такође уручене су и награде за спортисту генерације у обе костолачке школе. Најуспешнија спортисткиња у Основној школи „Јован Цвијић“ је била гимнастичарка Ања Живановић. Њој, као и спортисти генерације Техничке школе „Никола Тесла“, успешном рукометашу Немањи Бундало, припале су награде ГО Костолац у износу од 35.000 динара.

На свечаној академији одржаној поводом градске славе уручена је и симболична награда, лаптоп рачунар најангажованијој ученици генерације ОШ „Јован Цвијић“, Милици Ристић.

Председник ГО Костолац Серџо Крстаноски обраћајући се окупљеним грађанима Костолца, рекао је:

– Као што сваки дом има свог заштитника, тако и наш град као велика породица има свог чувара Светог великомученика Прокопија. Већ двадесет година за редом овај светац је чувар нашег града. Уверен сам да ћемо сваку наредну славу и дан заштитника дочекати са још бољим резултатима , да се гради , запошљава, да се реализују велики пројекти који ће обезбедити још бољи живот грађанима Костолца, истакао је Крстаноски.

Председница Скупштине Градске општине Kостолац, Милена Церовшек је својим суграђанима честитала празник нагласивши да је слава Градске општине Костолац прилика да се окупимо и промовишемо саборност, солидарност и традицију.

– Вечерас,  уочи славе Градске општине Kостолац – Светог великомученика Прокопија, морам да кажем да сам и више него поносна на све што смо заједничким снагама урадили.

Уверења сам да ће наш Костолац, са свим својим културним, привредним и туристичким потенцијалима, наставити пут развоја, а године које предстоје бити у знаку његовог још интензивнијег напретка и просперитета.

Надахнуту беседу произнео је старешина цркве Св. Максима Исповедника у Kостолцу, свештеник Дејан Лазаров у којој нас је подсетио на значај дивних Божјих угодника, какав је и Свети Прокопије и о ономе што нас они, сведочећи својим животом и вером у Васкрслог Господа, уче до дана данашњег. 

Градоначелник града Пожаревца, Саша Павловић је истакао да је Свети великомученик Прокопије начином на који је бранио хришћанство и веру у Исуса Христа поставио пред нас идеју водиљу које се морамо држати у временима која су пред нама.

-Та идеја у себи као основну премису садржи одлучност. У времену пуном изазова, каква су данас управо та одлика помоћи ће нам да очувамо тековине које су наши преци марљиво градили и то је посао који се никад не завршава. Ту пре свега мислим на верску, националну толеранцију, као и поштовање различитости. По томе је наш град јединствен и због тога смо ми који носимо у срцу Костолац поносни.

У уметничком програму свечане академије наступали су Вокални ансамбл „Бели Анђео“ и Културно уметничко друштво „Стари Костолац“.

Свечаној академији коју је организовао Центар за културу Костолац присуствовали су: градоначелник града Пожаревца, Саша Павловић са сарадницима, председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић са сарадницима, председник Градске општине Kостолац, Серџо Kрстаноски са сарадницима, председница Скупштине Градске општине Kостолац, Милена Церовшек са сарадницима, овогодишњи домаћин и колачар Дарко Грубетић, заменик председника Градске општине Kостолац, директорка Центра за културу„Kостолац“ , госпођа Јелена Шаманц,
старешина цркве Светог Максима Исповедника, свештеник Дејан Лазаров, парох други новокостолачки свештеник Иван Филиповић, чланови Већа града Пожаревца, чланови Већа Градске општине Kостолац, одборници, директори локалних јавних предузећа и установа, представници војске, полиције, удружења, награђени и бројни грађани.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!