ПОЖАРЕВАЦ: Уручене награде поводом градске славе

Свечаном академијом у Центру за културу у Пожаревцу обележена је градска слава Света Тројица.

Овом приликом су уручене награде заслужним појединцима и организацијама.

Повељу и награде су добили Лепомир Ивковић, глумац из Београда, др Александар Марковић, лекар специјалиста – хирург из Пожаревца, Славиша Стевановић, тренер из Пожаревца, Маја Смиљковић, спортисткиња из Пожаревца, први женски планинар из Пожаревца, Оливера Хајровић клинички психолог из Костолца као и Градска организација Црвеног крста у Пожаревцу и Српски атлетски савез у Београду.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је овом приликом цитирао Свето писмо:

„Десети дан по Христовом Вазнесењу, појави се Дух Свети у виду велике пламене буктиње и раздели се пламеним језицима на све апостоле. Тада они добише чудесне моћи, између осталог моћ да говоре многим језицима и да чине чудеса. Много људи тада поверова у Христа и крстише се у Његово име…“

Тумачећи овај догађај описан у Светом писму, желим да верујем да је ова манифестација наше вере уједно и моменат њене потврде. Уколико би тражили симболику и поуку овог догађаја за време у коме живимо, можемо навести важност истрајности и вере у себе и исправност оног што радимо. Схватам овај догађај и као онај у коме вам се истина открива и стиже награда зато што сте веровали да ће истина доћи. Не желећи да поредим искушења која су на том путу имали апостоли и која смо имали ми, обични људи, али мислим да је порука, да ће се исправан пут којим идете увек на крају исплатити, заправо универзална порука.

Порука је много и њих ће понајбоље тумачити духовници. На свима нама је само да кроз своје животе путујемо у складу са Божјим заповестима која служе да будемо срећни а не кажњени. Сутра ћемо, на литији ходати међу сестрама и браћом различитих професија, различитих образовања и различитих материјалних стања. Нека нас сваки корак и поглед испред, поред или иза себе, сутра подсети да смо сви исти. Без обзира на своје униформе и одела, рачунајмо само оно шта нам је у срцу и души и трудимо се да и једно и друго напунимо добротом. Сутра је идеална прилика за то. Опростимо онима који су се огрешили о нас и замолимо за опрост оне о које смо се ми огрешили. Сигуран сам да свако од нас може и има разлога да учини и једно и друго. Осетимо сви заједно сутра припадност са суграђанима који желе срећан Пожаревац и што је још важније, срећне људе у њему.“

Пригодну беседу је одржао владика браничевске епархије др Игнатије, док се испред награђених обратила Оливера Хајровић клиничи психолог која се захвалила на овом престижном признању.

У културно уметничком програму су наступили Етно хорић Ганипа, камерни хор Одјек, са рецитацијом Михајло Станојевић, Сара Траиловић такође са рецитацијом и Коста Богдановић са трубом.

Извор: https://pozarevac.rs/urucene-nagrade-povodom-gradske-slave/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!