Систем за одсумпоравање у ТЕ „Kостолац Б“: Новим технологијама до боље заштите

Осим смањења емисије сумпорних оксида, ово постројење смањује и емисију прашкастих материја

Ново постројење за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани „Kостолац Б“, костолачком огранку „Електропривреде Србије“, доноси вишеструку корист. Најважнија је побољшање заштите животне средине, првенствено због чињенице да је емисија сумпор-диоксида и прашкастих материја сада знатно мања него у претходном периоду. Поред значајног редуковања загађујућих материја, сада се у костолачком огранку продаје и гипс, који настаје као нуспродукт у раду система за одсумправање.

Kвалитет ваздуха је побољшан и смањивањем емисије прашкастих материја у димним гасовима ТЕ „Kостолац Б“, а сам процес одсумправања одвија се у континуитету, баш као и производња електричне енергије. Сменски начин рада омогућава да се континуирано смањује ниво загађујућих честица.

Марко Цимбаљевић, водећи инжењер за одсумпоравање у Термоелектрани „Kостолац Б“, каже да се у раду овог постројења користи кречњак.

− У току 2021. године, према количини утрошеног кречњака, чији се водени раствор користи као сорбент, произведено је око 160.000 тона гипса. Одређене количине се лагерују, а део се продаје привреди као сировина. Сам рад постројења за одсумпоравње веома је уходан, завршен је пробни рад и запослени су упознати до детаља са овом технологијом, с обзиром на то да је ово прво постројење тог типа које је изграђено у систему „Електропривреде Србије“ – каже Цимбаљевић. − Постројење за одсумпоравање функционише добро и после фазе пробног рада.

Он истиче да је најважније очекивање испуњено − емисија сумпор-диоксида је вишеструко смањена, а знатно су редуковане и емисије прашкастих материја, чиме је остварен важан помак у заштити животне средине и очувању квалитета ваздуха.

− Емисија сумпор-диоксида смањена је од 25 до 30 пута у односу на просек. Kоличине измерене на блоку 1 у марту су у оквиру предвиђених законом, то јест имају нижу вредност од граничне вредности емисије (ГВЕ), која по садашњем закону износи 200 милиграма по кубном метру. Kао посебан бенефит рада постројења за одсумпоравање истакао бих и велико смањење емисије прашкастих материја, чија је просечна вредност далеко нижа од ГВЕ, а која по садашњем закону износи 50 милиграма по кубном метру. Емисија прашкастих материја на блоку 1 у марту износила је око 15 милиграма по кубном метру – рекао је Цимбаљевић.

У наредном периоду очекује се додатно пооштравање дозвољених емисија димних гасова и прашкастих материја које стварају термокапацитети за производњу електричне енергије. На основу овог искуства, ТЕ „Kостолац Б“ с постојећом технологијом за одсумпоравање димних гасова моћи ће да задовољи и нове захтеве.

У плану је да се овакво постројење изгради и за потребе Термоелектране „Kостолац А“, које ће омогућити да се и та термоелектрана сврста у термокапацитете који задовољавају прописане емисије димних гасова. Ове обавезе преузете су у складу с директивама Европске уније, које је су прихватиле и чланице Енергетске заједнице у складу са европском директивом о великим ложиштима, која је претходила тренутно важећој директиви о индустријским емисијама.

Спремна за нове изазове

Имајући у виду даље пооштравање регулативе за емисије великих ложишта, а на основу перформанси постројења и досадашњег рада запослених у експлоатацији и одржавању, може се рећи да ће ТЕ „Kостолац Б“ спремно дочекати нове изазове и на њих и одговорити, рекао је Марко Цимбаљевић.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!