У сусрет Ускрсу: У Костолцу истог дана одржани – Фестивал цвећа, Ускршњи дечији фолклорни фестивал и манифестација „Шарено јаје срећу даје“

Извор фотографије: Радио Стил

Данас је у Костолцу одржана манифестација у оквиру које су била реализована три догађаја: Фестивал цвећа, Ускршњи дечији фолклорни фестивал и фарбање и украшавање ускршњих јаја – „Шарено јаје срећу даје“. Манифестацију је организовао Центар за културу „Костолац“, под покровитељством Градске општине Костолац.

На самом почетку присутнима се обратила директорка Центра за културу Костолац, Јелена Шаманц, а потом је манифестацију отворио председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски.

Костолац је био обојен шаренилом цвећа захваљујући фестивалу, који је свакако једна од најлепших манифестација, која се одржава у нашем граду.  Овогодишњи Фестивал цвећа окупио преко тридесет излагача саксијског и баштенског цвећа из целе Србије, а за најлепши штанд проглашен је штанд Марка Живуловића из Вучића (Рача Крагујевачка).

Извор фотографије: Photo Kostolac

Ускршњи дечији фестивал фолклорних ансамбала чији је циљ промоција, очување и неговање наше богате традиције окупио је десет културно-уметничких друштава, која су том приликом показала своје играчко умеће.  

Извор фотографије: Радио Стил

Плакете, захвалнице и пригодне поклоне представницима културно-уметничких друштава уручили су председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и директорка Центра за културу Костолац, Јелена Шаманц.

Извор фотографије: Photo Kostolac

За цветак овог фестивала, односно за најлепшу девојчицу  проглашена је Ивона Бабић из Кленовника, а ласкаву титулу јој је уручио председник костолачке општине Серџо Крстаноски.

Такође у циљу упознавања наших најмлађих суграђана са традицијом највећег хришћанског празника, одржано је и такмичење у фарбању ускршњих јаја kоје носи назив „Шарено јаје срећу даје“.

Стручни жири имао је тежак задатак да одабере најлепша ускршња јаја, тако да су на крају одлучивале нијансе.

Извор фотографије: Photo Kostolac

У категорији од 4 до 6 година, прво место освојио је Милан Миленковић, друго место Сара Лончар, док је треће освојио Мелек Дрмаку.

У категорији од  7 до 9 година, прво место освојила је Наталија Штулић, друго место припало је Луки Ђорђевићу, а треће Хани Шаманц.

У категорији од  10 до 14 година, прво место освојила је Јана Петковић, друго Тамара Ивић, а треће Богдан Ђокић.

Најшашавије јаје – Марко Перијан

Најсјајније јаје – Викторија Радојевић

Најнеобичније јаје – Јован Животић

Најмодерније јаје – Ања Јованов

Најмаштовитије јаје – Софија Миладиновић

Најшареније јаје – Мелек Дрмаку

Најсмешније јаје – Маша Миладиновић

 Награђенима су награде и дипломе уручили: директорка Центра за културу Костолац, Јелена Шаманц, Маријана Божић, чланица Већа ГО Кoстолац и предузетница из Костолца Ана Сарафиновић, из Фарбаре „Сарафиновић“.

За вредне награде на манифестацији побринули су се бројни спонзори: „Никол систем“ доо, Пицерија „Галија“, Књижара „Школарац“, Фарбара „Сарафиновић“, Привредно друштво за рекултивацију и озелењавање земљишта“РИО“ Kостолац, „Радио СТИЛ“ и Новинско издавачко привредно друштво „Реч народа“.

Извор фотографије: Радио Стил

Поред штандова са цвећем манифестацију су обогатили и штандови Ученичких задруга и то: Основне школе „Јован Цвијић“ из Костолца, Пољопривредне школе „Соња Маринковић из Пожаревца и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ из Костолца. Такође са својим производима на манифестацији су учествовали произвођачи пчелињих производа – Пчелињи дарови Живковић, Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“, док је своје ручне радове  представило Удружењеградске општинске организације инвалида рада Костолац. Посебну пажњу посетилаца привукао је штанд Мирка Перића са производима од меда „Веверко“.

Извор фотографије: Радио Стил

Манифестацију су својом песмом обогатиле и учеснице такмичења „Костолац пева“: Дуња Драгић, Невена Гавриловић и Тара Вељковић.

Извор фотографије: Радио Стил
Извор фотографије: Радио Стил

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!