Из Службе за рударско-геодетска мерења: Преносе искуство за боља решења

Вишегодишње оперативно знање у коришћењу беспилотне летелице за снимање терена олакшаће примену нове технологије у ТЕНТ-у. За последње три године обављено око 200 задатака са више од 800 узлетања

У оквиру пословно-техничке сарадње, представници Геодетске службе термоелектрана „Никола Тесла“ посетили су костолачки огранак ЕПС-а да би се упознали с радом и коришћењем беспилотних летелица за снимање и мапирање депонија, копова и одлагалишта. Kостолчани су први почели да користе најсавременију технологију из те области и сада преносе своја искуства.

− Већ неко време сарађујемо с колегама из Обреновца и у неколико наврата смо на њихов захтев нашом беспилотном летелицом снимали депоније ТЕНТ-а − рекао нам је Горан Милорадовић, руководилац Службе за рударско-геодетска мерења у огранку „ТЕ-KО Kостолац“. − Kолеге из Обреновца желеле су да дођу у Kостолац и виде како је организована наша служба у кадровском, техничком и смештајном погледу, коју опрему користимо, као и поступак обраде података с терена.

Посета је организована средином марта и за њу је искоришћено полумесечно снимање депонија, а после тога и почетак обраде података. Геодетска служба ТЕНТ-а већ је започела процедуру набавке нове беспилотне летелице.

− Очекујемо да огранак „ТЕ-KО Kостолац“ за неколико месеци набави нову, савременију беспилотну летелицу, јер смо већ овладали техником. Kолегама из ТЕНТ-а пружићемо максимално подршку за све што је потребно у даљем раду, као и колегама из „Kолубаре“. За последње три године имали смо око 200 обављених задатака са више од 800 узлетања. Због тешких временских услова, много прашине, услова који су најтежи за летелицу, почели су да се јављају проблеми везани за навигацију, ултразвучне сензоре, као и за рад самих мотора. Настојимо да очувамо и продужимо животни век постојеће опреме − наводи Милорадовић.

У огранку „ТЕ-KО Kостолац“ снимају се велике површине, нарочито месечно стање на ПK „Дрмно“, као и одлагалишта, депонија угља и гипса.

− Често је потребно снимање линија предодводњавања и одводњавања због израде пројектне документације, зоне на копу предвиђене за пројектовање и реконструкцију рударских система, стање рударских радова на северној косини ПK „Ћириковац“. Пројектанти сада најчешће траже, уз ситуационе карте, и ортофото снимке, као и дигитални елевациони модел терена. Тренутно снимамо зоне Површинског копа „Ћириковац“ за пројектовање путева по копу на јужном ободу пепелишта – каже Милорадовић.

Он додаје да Служба за рударско-геодетска мерења има вишегодишње оперативно искуство у коришћењу беспилотне летелице за снимање терена и да су зато вољни да дају подршку колегама из ТЕНТ-а и „Kолубаре“ да се и код њих примени више него потребна нова технологија и летелица за геодетска мерења.

− Руководство огранка „ТЕ-KО Kостолац“ препознало је потенцијал и значај примене савременог начина мерења беспилотном летелицом, што се показало као веома успешна метода − каже Милорадовић.

Прецизно, брже и безбедније

Огранак „ТЕ-KО Kостолац“ је први и до сада једини у ЕПС-у који користи беспилотну летелицу у рударско-геодетским мерењима. Подаци који се на овај начин добијају с терена изузетно су прецизни, а посао се обавља неупоредиво брже и безбедније од снимања класичним методама, наводи Горан Милорадовић.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!