Центар за културу „Костолац“ спремно дочекује топлије дане: Уређење и одржавање спортских терена и објеката

Центар за културу „Костолац“ обавља широк спектар делатности у области културе и спорта на подручју Градске општине Костолац, а све у интересу грађана ове општине.

Поред унапређења на пољу културе и спорта ова установа брине и о спортским објектима: СРЦ „Топољар“, Дом омладине, спортска хала и фудбалски стадион „Бора Бека“у Kостолцу. Претходних година значајна средства уложена су у одржавање поменутих објеката, као и у уређење спортске инфраструктуре.

РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ СПОРТСКО – РЕКРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА ТОПОЉАР: СПРЕМНИ ЗА ТОПЛИЈЕ ДАНЕ

Када је у питању Спортско – рекреативни центар „Топољар“, овај простор из године у годину добија све лепши изглед. Центар за културу настоји да нашим суграђанима и посетиоцима обезбеди  сигурност и ужитак на плажи „Топољар“. Посебно ради на побољшању  услова за одржавање спортских такмичења, забавних, културних и гастрономских манифестација.

Костолачка плажа спремна је за предствојећу сезону. Према речима директорке Центра за културу „Костолац“, Јелене Шаманц велики део посла обављен је у протекле две године. Сада предстоји текуће одржавање, али ће се свакако наставити и са новим улагањима.

-Изведени су радови на реконструкцији бетонских трибина, које су у потпуности саниране и адаптиране. Реконструисан је први и други део седећег дела трибина што је подразумевало радове на  бетонирању и фарбању. Такође је реконструисан први и други део вертикалног дела трибина, односно изведени су радови на глетовању вертикалних зидова трибина са мрежицом, фарбањем и осталим пропратним и потребним припремним радовима. Постављен је шљунак на плажи. Купљени су бетонски сталци за сунцобране као и дрвени сунцобрани са трском, а такође је изграђена и постављена праволинијска надстрешница са трском на плажи. Купљене су пластичне лежаљке и пластични столови, 5 соларних алуминијумских тушева. Обезбеђена су два монтажна контејнер – тоалета за градску плажу. Постављено је озвучење и пуштено у рад, истакла је директорка Шаманц.

 Хангар који се налази у оквиру Топољара у потпуности је добио нов изглед санацијом фасаде и уређењем простора око њега. Започето је и уређење простора за излетиште, са кровова летњиковца су скинуте старе и уграђене нове ондулине, као и тенде на металним конструкцијама на роштиљском делу.

Оспособљен је рад гејзира на води и бове за обележавање водене територије. Преко пута  плаже је уређена  риболовачка  стаза.

Радило  се на крчењу растиња, кошењу, чишћењу од шибља и шута. Уклањани су пливајући нанос и дрвна маса.

– Купљена је подлога која је намењена искључиво за баскет, нова дрвена табла за кош. Терен за одбојку на песку опремљен је новом мрежом, као и тракама за обележавање терена. Реконсруисане су трибине око спортских терена, истакла је Шаманц.

Обезбеђене су тенде за роштиљски део, а извршена је и набавка песка –  шљунка, како би се приобаље плаже изравнало. Обезбеђен је рад гејзира као и сва пропратна опрема.

Kако би се створили што бољи услови за посету и боравак грађана, Центар за културу „Kостолац“ реализовао је и послове комплетног сређивања. Обављено је крчење растиња, као и кошење корова са сакупљањем и одвозом. Такође купљен је и гранулисани шљунак. Извршено је прикупљање и утовар пливајућег наноса и дрвне масе. Изведени су радови на летњиковцима, а уређена је и риболовачка стаза.

Постављено је озвучење и извршена инсталација опреме. Такође купљено је дванаест компактних, лаганих и водонепропусних звучника и две миксете за потребе одржавања манифестација.

Набављена је опрема за пољопривреду неопходна за текуће одржавање објеката, као и бела техника неопходна за свакодневни рад ове установе. За потребе одржавања разних манифестација купљена је аудио опрема, као и лед расвета. Како би употпунили културне догађаје купљени су штафелаји и етисони за потребе одржавања манифестација.

Почетак 2022. године на Спортско рекреативном центру „Топољар“обележили су радови који су подразумевали: закопавање рупа, поправљање земље, копање стазе, фарбање ограде, замену старих фосни, сређивање терена за одбојку на песку, а постављена је и етисон трава око стубова.

Имајући у виду да је СРЦ „Топољар“ право место за излетиште, Центар за културу „Kостолац“ константно ради на уређењу  простора управо за те намене, а све у циљу стварања што бољих услова за посету и боравак грађана.

СПАСИОЦИ И РЕДОВНА КОНТРОЛА ВОДЕ

Важно је напоменути да ће бити редовне недељне контроле исправности воде. Такође биће пуштен у рад гејзир. На плажи ће и ове сезоне бити ангажовани спасиоци. Биће обезбеђено још лежаљки и сунцобрана. Док ће за љубитеље ватерпола бити постављени голови на надувавање. Акценат ће свакако бити на уређењу спортских терена.

УРЕЂЕЊЕ СПОРТСКИХ ТЕРЕНА ИЗА СПОРТСКЕ ХАЛЕ И УНУТАР ОБЈЕКТА

Набављене су и нове мреже за рукометне голове са застором за голове на теренима иза спортске хале.  Извршене су услуге фарбања асфалтне површине на теренима за мале спортове такође иза спортске хале. Извршене су услуге осликавања зидова у ходнику и женској свлачионици гимнастичке сале.

Спортска хала је опремљена и новим намештајем, а купљена су огледала за гимнастичку салу. Такође извршена је санација крова и олука на гимнастичкој сали, ради безбедности и нормалног функционисања.

Поред ових радова реконструисана је унутрашњост спортске хале, уз занављање крова, столарије и трибина, радило се и на објекту Дома омладине. Саниран је кров, адаптирана унутрашњост, заједно са просторијом предвиђеном за складиштење реквизита у власништву Центра за културу и извршена је реконструкција електро инсталације. Уређене су и просторије Центра за културу „Костолац“, које су адаптиране и уведена телекомуникациона инсталација. У циљу лепшег окружења купљено је цвеће и извршена садња на платоу испред спортске хале. 

АДАПТАЦИЈА СТАДИОНА „БОРА БЕКА“

 У току протеклих неколико година, Центар за културу „Костолац“, уложио је и знатна средства за очување и уређење Стадиона „Бора Бека“.

– Ове године комплетно су сређене просторије Управе које ће бити опремљене и новим намештајем, уређене су и окречене свлачионице. Завршена санација крова на објекту, поправљени су олуци, ограда око стадиона је офарбана. Посебна пажња посвећена је неговању траве на стадиону, а постављене су и нове саднице са цвећем, нагласила је директорка Центра за културу „Костолац“, Јелена Шаманц.

Адаптиране су просторије делегата и то уграђена је керамика, стављена је мрежа и глетовани зидови просторија, офарбани су радијатори и обрађене шпалетне. У циљу безбедности постављена је нова електро инсталација.

Реконструисан је део крова објекта у оквиру стадиона и саниран је целокупан простор око стадиона.

Адаптиране су просторије за судије , радови су обухватали рушење купатила, постављање  водоводне и канализационе инсталације и нове санитарије. Радови су обухватали и бетонирање, крпљење зидова, лепљење плочица, израду туш кабине, као и постављање гипсаног  плафона.

На стадиону су изведени радови на санацији и поправци оштећене бетонске ограде. Комплетна ограда је препакована на деформисаним местима дуж улице Боже Димитријевића.

Спроведени су радови и на реновирању канцеларија у Управи стадиона, извршена је демонтажа старог пода са одвозом шута, затим гуљење и кречење зидова и плафона од претходних фарби, мрежење зидова и плафона са материјалом, глетовање и кречење, фарбање радијатора, набавка и уградња ПВЦ прозора и врата, гранитних керамичких плочица 1 класе. Купљено је вештачко ђубриво за прехрану свих биљних врста, као и и ђубриво за сузбијање једногодишњих, двогодишњих и вишегодишњих корова, за потребе одржавања фудбалског стадиона. Такође купљено је и семе за траву такође за потребе одржавања фудбалског стадиона.

Трава на стадиону редовно се одржава и коси, а за њену негу користи се првокласно ђубриво.

АКЦЕНАТ НА УРЕЂЕЊУ СПОРТСКИХ ТЕРЕНА

Узевши у обзир значај спорта за правилан развој деце и омладине, као и неопходно побољшавање услова за рад и рекреацију. Акценат Центра за културу „Костолац“ је на уређењу спортске инфраструктуре у објектима којима управља.

– У наредном периоду планира се уређење тениских терена, са постављањем нове гумене подлоге од тартана, која је најоптималнија за зглобове, а све с циљем да се при бављењу спортом ублажи пад и смањи тежина евентуалних повреда, рекла је Шаманц.

САДЊА УКРАСНИХ САДНИЦА

Да би Костолчанима улепшао боравак на отвореном, Центар за културу „Костолац“ ће извршити и садњу украсних садница локацијама плажа, стадион „Бора Бека“ и у жардињерама испред  спортске хале. Оне немају само значај са аспекта очувања и унапређења човекове животне средине већ у великој мери доприносе лепшем изгледу простора.

Да би све функционисало како треба обезбеђена су и средства за већи број радника у сезони.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!