Отворено међународно путничко пристаниште у Костолцу

Данас је у Костолцу отворено међународно путничко пристаниште. За Градску општину Костолац то значи изузетан раст туристичког потенцијала и самим тим и већу посећеност.

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек

Вук Перовић, директор Агенције за управљање лукама је рекао да је Србија земља, која има изузетан потенцијал за развој наутичког туризма, пре свега зато што имамо две међународне реке, Саву и Дунав. Дунавом већ годинама путници долазе из Аустрије, Немачке, Израела, Америке,.. Иначе ово пристаниште повезује Србију, Пожаревац и ГО Костолац са целим светом, односно оно представља прозор ка Европи и свету.

Вук Перовић, директор Агенције за управљање лукама

-Агенција за управљање лукама и Министарство туризма су инвестирали у изградњу пристаништа у Костолцу и његовим пуштањем у рад Костолац ће бити уписан у наутичку карту Европе. Очекује се између 30 и 50 хиљада путника годишње, који би крузерима долазили.

-Изградња и отварање марина и нових међународних путничких пристаништа подићи ће видљивост наутичких потенцијала наше земље. Желимо да у потпуности искористимо бројне могућности Дунава за даље побољшање међународног и домаћег речног путничког саобраћаја, закључио је Перовић.

У име Сталног секретаријата Транспортне заједнице присутнима се обратио Матеј Закоњшек који је истакао да је речни саобраћај најзначајнији вид водног саобраћаја у Србији, који је не само економски већ и еколошки најприхватљивији, али нажалост недовољно искоришћен.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-49.png
Матеј Закоњшек, директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице

-Драго ми је да видим да је Србија водећа земља када је реч о водном транспорту, не само на Западном Балкану, већ и у читавој Европи.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је истакао да је Град Пожревац уложио значајна средства у недостајућу инфраструктуру. -Урадили смо све што је било потребно да оплеменимо овај део Костолца и обезбедимо неопходне инфраструктурне прикључке. Ово Међународно пристаниште је од изузетног значаја, јер ћемо поред туриста који долазе Коридором 10 и Коридором 7, сада моћи да угостимо и нове који воле пловни саобраћај. Костолац ће бити приступна тачка где ће туристи поред Виминацијума, моћи да обиђу и остале туристичке дестинације попут Ергеле Љубичево, Пожаревачког мира,..

Kостолац представља значајну тачку на рути крузера кроз Србију, превасходно због непосредне близине археолошког парка Виминацијум који привлачи како домаће тако и стране туристе.

Према речима Немање Мрђића, директора Археолошког парка“Виминацијум“ ново пристаниште представља капију не само за Виминацијум, већ и за Пожаревац и за цео Браничевски округ. Идеја нам је да кроз ову капију доведемо оне који су нама у овом тренутку најзначајнији за презентацију културног наслеђа, а то су странци, који шире славу и важност Виминацијума.

У Србији је тренутно отворено седам међународних путничких пристаништа, Београд, Нови Сад, Доњи Милановац, Голубац, Kладово, Смедерево и Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!