Из ТЕ „Kостолац Б“: Ремонти крећу од 1. маја

Наш заједнички циљ је стабилна производња електричне енергије

Најзначајније активности у првом кварталу године односе се на благовремено припремање ремонта и уколико све буде ишло по предвиђеној динамици, почетком маја почеће ремонтна сезона за блокове Б1 и Б2, истакао је Жељко Илић, директор ТЕ „Kостолац Б“:


− Kораци који претходе ремонтним радовима подразумевају припрему, објављивање и уговарање јавних набавки за ремонте блокова – каже Илић.

Kада се посматра период почетка ремонтне сезоне у ТЕ „Kостолац Б“, уочава се да ремонти постројења у овој години почињу доста рано.

− Предвиђено је да 1. маја у ремонт прво уђе блок Б1. Две недеље касније, 15. маја, по актуелном плану, у ремонт улази и блок Б2. Ремонти блокова у овој години су стандардног карактера, тако да обухватају активности које укључују замену опреме или поправку опреме и делова који су оштећени током експлоатације између два ремонта или којима је радни век истекао − рекао је Илић.

Он додаје да су у стандардне активности за ремонте оба блока планирани: преглед лежајева турбогенератора и вентилских комора, ремонт пумпи високог притиска, ревизија и замена оштећене арматуре високог, средњег и ниског притиска, ремонт помоћних објеката и постројења за хемијску припрему воде.


− Урадићемо и ремонт млинова, канала аеросмеше, горионика, ротационог загрејача ваздуха, гасоваздушног тракта, вентилатора, одшљакивања, цевног система котла, електрофилтера, система за транспорт пепела и шљаке и постројења за одсумпоравање димних гасова. Треба споменути и ремонт нисконапонског развода, и високонапонских и нисконапонских електромотора и испитивање генератора. Ту је и стандардни ремонт мерно-регулационе опреме и опреме за управљање − рекао је Илић.

Осим стандардних, ове године су планирани и обимнији ремонтни захвати на оба блока ТЕ „Kостолац Б“.


− Од већих активности које не можемо сврстати у стандардне послове јесу замена око 3.000 кондензаторских цеви на блоку Б1. Ту је и замена ротора генератора на блоку Б2. Очекујемо испоруку новог ротора генератора до почетка ремонта. Већи ремонтни захват је и санација цеви за мерење притиска у регулационом степену турбине блока Б2, које подразумева отварање спољњег кућишта турбине високог притиска и санацију оштећене опреме. За последње две активности потребан је продужетак планског застоја за ремонт блока Б2 од око две недеље − истакао је Илић.

Kада је реч о набавкама, чија динамика припреме и реализације имају кључну важност за добро извршење овогодишњих ремоната, Илић објашњава да је за ваљану припрему и реализацију јавних набавки потребна изузетно добра организација и синхронизација свих запослених из сектора одржавања, комерцијале и финансија.

− Велику подршку имамо из Управе ЕПС-а која је ту да обезбеди све предуслове да се ове активности заврше у што краћем року и реше сва „уска грла“.
Очекујем да сви заједно од првог извршиоца у погону, преко инжењера до највишег руководства чинимо један добар и уигран тим који ће припрему и реализацију текућег и ремонтног одржавања да обави на највишем нивоу. Наш заједнички циљ је стабилна производња електричне енергије – каже Илић.

Он додаје да су блокови ушли у период пред ремонте када је поједина опрема због дужег времена у експлоатацији делимично истрошена и сада је важно и пресудно велико искуство у руковању постројења како би остварили стабилност производње.

− Што се тиче радне способности и здравственог стања радника због пандемије вируса, ситуација је задовољавајућа и успешно ћемо одговорити на све изазове који нас очекују у наредном периоду у одржавању и ремонтима – рекао је Илић.

Довољно угља

За стабилну производњу важне су и количине угља на депонијама и сада је ситуација значајно боља него пре Нове године. На депонији тренутно има довољно угља – потврђује Илић.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!