Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ-KО Kостолац“: Уговарање додатне рударске опреме главни циљ

Угљарски сектор костолачког огранка ЕПС-а испунио је предвиђене планове за 2021. годину. План производње угља пребачен је за око 50.000 тона угља или за 0,5 одсто.

Прошлогодишњи план је био да се на копу „Дрмно“ ископа 9,35 милиона тона, а успели смо да произведемо 9,39 милиона тона угља. Том количином ископаног угља испунили смо обавезе према термо капацитетима у Kостолцу, тако да су блокови радили у континуитету и није било проблема у снабдевању – каже Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ-KО Kостолац“. – У току 2021. године и на почетку ове године са депоније у Kостолцу велика количина угља одвози се у термоелектране у Обреновцу и Свилајнцу. У последње три године одвезено је око четири милиона тона угља. Наш задатак је да у Kостолцу правимо резерве за блок 3 у ТЕ „Kостолац Б“ чија је изградња у току.

Булатовић каже да је ископавање откривке по плану. У току прошле године ископано је 45,7 милиона кубних метара јаловине. Отежавајуће је било то што је од октобра багер на Другом БТО систему био у великој оправци. Очекује се да ће се овај багер ускоро укључити у производњу.

− План производње угља у 2022. години исти је као и за претходну годину, од чега је 150.000 тона комадног угља − навео је Веселин Булатовић. – Површински коп „Дрмно“ на основу важеће техничке документације треба да 2025. године достигне капацитет од 12 милиона тона. Зато би требало би да се сваке године производња повећава по мало. Ове године план је 9,35 милиона, следеће године 10 милиона, затим 11 милиона тона и на крају 12 милиона тона угља годишње. Да би се то постигло, потребно је набавити додатну основну рударску опрему, чија је вредност око 30 милиона евра. Зато је један од главних задатака у 2022. години да се уговори набавка комплетне опреме, јер је потребно бар годину дана до израде те опреме и укључивања у рад на копу.

− Површински коп „Дрмно“ је једини снабдевач свих блокова у Kостолцу, а биће и новог термо капацитета Б3. У огранку „ТЕ-KО Kостолац“ радимо на томе да се продужи век трајања ових блокова, а зато је битно лежиште „Kостолац запад“ у Дубравици – објаснио је Булатовић. – У Европи се у протеклом периоду блокови, који су привремено конзервирани, поново активирају због поремећаја енергетске ситуације на светском тржишту. Ми смо на добром путу и очекујемо да се почне са реализацијом тог пројекта и да се крене према лежишту „Запад“. Главни аргумент је да не радимо нове капацитете, већ тражимо додатне сировине за постојеће, а што се тиче еколошких мера костолачки блокови Б1 и Б2 су најсавременији у ЕПС-у. Постојеће резерве на ПK „Дрмно“ су око 200 милиона тона, а са резервама које се налазе у новом лежишту период рада се продужава до 2060. године.

Булатовић каже да је у коп „Дрмно“ потребно уложити око 70 милиона евра у ревитализацију постојеће виталне рударске опреме, која осим Петог ишестог БТО система ради од 1984. године.

– За то постоје и адекватна документа за подизање и постизање производње. Уложићемо потребна средства и спремно дочекати Б3 – рекао је Булатовић. – Отежвајуће је што је велики број људи отишао и даље одлази у пензију, а запошљавамо мање квалификоване радне снаге него што нам је потребно. После пријема потребно је бар три до четири године да се нови радници обуче за обављање специфичних послова и то се односи на сва занимања, од инжењерских до послова које раде багеристи и бравари.

Више откривке

Kако је навео Булатовић, у 2022. планирано је да се ископа 49 милиона кубних метара откривке, што је за три милиона више него у прошлој години.

– Покушавамо да повећамо количину ископане јаловине, јер је за производњу угља од 12 милиона тона угља потребна производња од 60 милиона кубних метара чврсте масе. Рачуница је једноставна, потребно да се из копа евакуише по пет кубних метара земље и воде да би се добила једна тона угља – објаснио је Булатовић.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!