ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА КРАЈ СПОМЕНИКА МИЛОШУ ОБРЕНОВИЋУ ОБЕЛЕЖЕН ЈЕ ДАН ДРЖАВНОСТИ

Полагањем венаца крај споменика Милошу Обреновићу у Пожаревцу 15. фебруара обележен је Дан државности Републике Србије.

Испред Градске општине Костолац венац су положили председник Серџо Крстаноски и председница Скупштине Милена Церовшек, а међу присутнима били су и заменик председника Градске општине Костолац Дарко Грубетић, члан костолачког Већа Бајрам Морина и начелница Управе Градске општине Костолац, Ана Тишма.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је, у свом обраћању, истакао да се 15. фебруар данас прославља у слободи и под заставом сопствене државе, за шта су наши преци дали своје животе. Он је подсетио на значај Сретењског устава и Првог српског устанка:

„Сретењски устав је доказ да су наш народ и сви народи који су икада живели под заставом Србије одувек желели да чине друштво једнаких и равноправних. Њиме су били потпуно укинути феудални односи односи и управо то је био разлог његовог кратког даха. Тадашње велике феудалне силе попут Аустрије, Турске и Русије захтевале су његово укидање и под великим притиском то је учињено након свега 55 дана. Иако кратко на снази оставио је иза себе ехо воље нашег народа која ће се годинама касније обистинити. Први српски устанак одраз је хтења народа да буде слободан, без обзира на цену која је свима била јасна, живот. Иако је тај устанак могао да донесе слободи и аутономију, светска политика се умешала и осујетила право и правду, па тек Након Другог српског устанка, захваљујући Милошу Обреновићу, Србија постаје слободна и своја.“, рекао је Павловић и додао:“У времену које је пред нама , захвални за државу која нам је дата захваљујући мудрим главама наше прошлости, циљ наше Србије јесте најпре мир, а потом њена економска снага. Хоћемо да у плодовима те економије ужива што више наших младих људи који једини и могу да се за њу изборе. Огледајући се у тежњи врха државе, на челу са председником Александром Вучићем, Пожаревац има ове исте циљеве.“, нагласио је градоначелник.

Венце су поред представника Градске општине Костолац положили представници војске, полиције, челници Браничевског управног округа, Града Пожаревца, борачких организација и политичких партија. Свечаности су присуствовали чланови Градског већа, директори предузећа, установа, школа…

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!