Успешни и талентовани ученици Политехничке школе у Пожаревцу

Политехничка школа у Пожаревцу 5. октобра прославила је 31 годину постојања. Тренутно се у овој школи, која има 460 ученика и 17 одељења, настава изводи у два подручја рада: електротехника и саобраћај.

У Политехничкој школи у Пожаревцу има пуно успешних и талентованих ученика, који постижу запажене резултате. У емисији „Млади за младе“, која се емитује на „Радио Стил“-у представили смо: Петра Алексића, Огњена Павловића, Ђорђа Димитријевића, Невену Илић, Јовану Ђурђевић, Уроша Стевановића и Лазара Ранђића.

У оквиру подручја рада електротехника школују се следећи трогодишњи образовни профили: електричар, аутоелектричар и сервисер термичких и расхладних уређаја, док се у оквиру подручја рада саобраћај ученици школују за возача моторних возила (трогодишњи смер) и техничара друмског саобраћаја (четворогодишњи смер). За образовне профиле у подручју рада саобраћај сваке школске године постоји веома велико интересовање свршених основаца, делимично због тога што укључују бесплатну обуку вожње и добијање возачке дозволе за Б, односно Ц категорију.

Директор Политехничке школе, Дарко Радовановић

Према речима директора Политехничке школе, Дарка Радовановића услови за рад у школи су на јако високом нивоу – од техничке опремљености до наставног кадра, који се стално усавршава из стручних, као и педагошких и методичких области.

-Поред редовне наставе, ученици се константно охрабрују да учествују на такмичењима како из стручних, тако и из општеобразовних предмета, у пројектима, обукама за волонтере у сарадњи са Црвеним крстом и омладинским удружењима у Пожаревцу, да буду активни у оквиру Ученичке задруге „Искра“, у Ученичком парламенту, као и да негују своје таленте кроз рад многобројних секција и организовање спортских турнира и такмичења у оквиру наставе физичког васпитања, истиче Радовановић.

Поред рецитаторске, новинарске и ритмичке, јако је успешна драмска секција, која од 2013. године учествује на Фестивалу младих у Пожаревцу, а са својим представама гостовала је и на разним другим фестивалима, укључујући и Међународни позоришни фестивал представа за децу и омладину „Лектирићи ex YU фест“ у Прокупљу, као и на Републичкој смотри “Школска сцена Србије“ у Лебану.

Језичка секција промовише књижевност и културу на енглеском језику и од 2015. године у школи организује Вече енглеског језика где се код ученика подстиче љубав према рецитовању, певању и глуми на енглеском, као и такмичења из енглеског језика (Hippo, KGL Contest).

Током школске године, професори физичког васпитања организују турнире у фудбалу, одбојци, кошарци и стоном тенису, за које увек постоји велико интересовање ученика и готово да и нема одељења које не учествује.

Како се настава релизује у области саобраћаја и електротехнике, за ученике су врло значајне активности у оквиру електро и саобраћајне секције – припремање за такмичење, учествовање у промовисању школе на сајмовима образовања, вршњачка едукација из области безбедности саобраћаја, учествовање на сајму науке и слично.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-71.png

Што се саобраћајне секције тиче, сваке године се организује Републичко такмичење ученика средњих саобраћајних школа, где је Политехничка школа протеклих година имала јако запажене резултате, а 2018. године била и домаћин такмичења, када је у генералном пласману освојила 1. место. Ученици се на овом такмичењу такмиче у три категорије: возач моторних возила Ц категорије, возач моторних возила Б категорије и техничар друмског саобраћаја.

Што се електротехнике тиче, ученици наше школе учествовали су на такмичењу из области аутоелектрике, а 2019. године Политехничка школа била је домаћин XIV Републичког такмичења електромеханичара за термичке и расхладне уређаје.

Сама зграда школе располаже савремено опремљеним кабинетима и учионицама. Школски простор чине зборница, седам канцеларија, девет учионица опште намене са белим таблама, кабинети за потребе стручних предмета из области електротехнике као и практичне наставе, саобраћајни кабинет са паметном таблом, пројектором, 8 десктоп рачунара, лаптопом и симулатором вожње, кабинет за информатику са паметном таблом, пројектором и 18 рачунара, библиотека са интерактивним монитором, сала за физичко, реновирана свечана дворана за културно-уметничке потребе и школско двориште, чији одређени део функционише и као полигон за обуку у вожњи.

У школи такође постоји унутрашња интернет мрежа, која олакшава коришћење електронског дневника, за чије потребе је набављено 11 таблета.

Текст и емисија настали су у оквиру пројекта „Млади за младе“, по основу Kонкурса о суфинансирању пројеката из буџета Града Пожаревца, ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2021. години.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!