Успешни и талентовани ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Пожаревац

Музичка школа „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу започела је свој рад формирањем Основне школе 1949. године, која је  почела са наставом 01. априла 1950. године. Средња музичка школа отвара се 1983. године, чиме је многоструко покренут музички живот у Пожаревцу.

Директор ове образовне установе је Зоран Марић, коме је на свечаности поводом Дана просветних радника одржаној 18. новембра уручена Повеља за животно дело. – Сматрам да је то награда не не само мени лично, већ и читавој школи, јер не постоји директор који би био успешан, а да нема добре сараднике или да долази из неке школе која нема углед и висок ранг, истакао је Марић.

Према његовим речима школу данас похађа преко 900 ученика на 11 одсека (клавир, хармоника, гитара, виолина, виолончело, флаута, кларинет, труба, хорна, саксофон и соло певање), као и припремни разред, а у средњој школи на одсеку музичког сарадника, музичког извођача и дизајнера звука има 80 ученика.

– У школи је запослено око 110 радника, од тога 90 наставника. Ради већином млад, образовни кадар, који је део образовања прошао кроз ову установу, тако да у Пожаревцу не недостаје музички кадар.

Музичка школа „Стеван Мокрањац“, осим у Пожаревцу, има издвојена одељења у: Костолцу, Кучеву, Малом Црнићу и Великом Градишту. Улагани су огромни напори како би се формирала ова одељења и створени су одлични услови за рад. Њиховим оснивањем дата је шанса деци да се музички образују и проширују културне видике, рекао је Марић.

У Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ има пуно успешних и талентованих ученика, који постижу запажене резултате. У емисији „Млади за младе“, која се емитује на „Радио Стил“-у представили смо:

Лору Ивић, Анђелију Ђак, Софију Цапић, Тару Николић, Ању Балинт, Душана Винкића и Леонарда Боројевића.

Школа поседује сопствени тонски студио и годинама уназад издавала је компакт диск „Најуспешнији ученици“. Поседује видео технику и бележи све најзначајније догађаје. Школа издаје лист ?Prima Vista? почев од 2001. године, једном годишње.

Школа организује следећа такмичења: државно Такмичење младих солфеђиста у марту и Међународно такмичење дрвених дувача Пожаревац у априлу.

Школа је добитник великог броја награда на домаћим и међународним такмичењима у Чешкој, Мађарској, Француској, Аустрији, Италији, Словенији, Босни и Херцеговини…

За 70 година постојања, школа је потврдила своју вредност кроз успехе ученика и наставника на такмичењима, концертима и наступима, остварујући врхунске резултате не само на пољу образовања и васпитања, већ и у културној сфери града, округа, али и државе. 

Текст и емисија настали су у оквиру пројекта „Млади за младе“, по основу Kонкурса о суфинансирању пројеката из буџета Града Пожаревца, ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2021. години.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!