Удружење Градске општинске организације инвалида рада Костолац обележило славу – Свети врачи

Читањем молитве, освећењем и резањем славског колача у Цркви Светог Максима Исповедника, Удружење Градске општинске организације инвалида рада Костолац, обележило је славу – Свети врачи. Овогодишњи колачар била је Љиљана Кошарић, која је предала славу наредном колачару Драгету Николићу.

„Славу смо пригодно и скромно прославили, у просторијама Удружења у част наших заштитника, светитеља Козме и Дамјана, уз свећу, икону, жито и вино. Због короне смо тако одлучили, а чланство ће разумети нашу забринутост и намеру да славу обележимо уз поштовање мера превенције, рекла је Лазаревић Верица, председница Удружења, честитајући свим члановима славу.

Светитељи Козма и Дамјан се сматрају заштитницима лекарске професије. Они су помагали и лечили, не тражећи заузврат ништа „ради добитка и богаћења, већ Бога ради“, па су у народу познати као свети Бесребреници. Толико су били опрезни у бесплатном лечењу да се једном приликом Kозма наљутио на Дамјана што је од једне болеснице узео три јајета, а он је то урадио јер га је она претходно заклела Светом Тројицом.

После смрти светитеља, сахрањени су заједно у месту Фереману сходно откровењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и после смрти. Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Свети Врачеви су крсна слава многих српских родова и еснафа, пре свега лекара. Празник је увек 14. новембра, а у црквеном календару обележен је црним словом.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!