О границама људске спознаје, о знању и како њиме овладати, о томе шта наука данас зна било је речи у костолачкој Библиотеци

Веома занимљиво и едукативно предавање на тему: „Апсолутно знање није дато човеку“ које је одржано у петак, 24. септембра у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, привукло је бројне посетиоце. О границама људске спознаје, о знању и како њиме овладати, о томе шта наука данас зна колико човек уопште може да разуме свет око себе говорио је Слободан Бубњевић, теоријски физичар, новинар и писац, запослен на Институту за физику у Београду. Разговор са њим водила је Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник, руководилац Огранка у Костолцу.


Предавању су присустовали и ученици старијих разреда Основне школе „Јован Цвијић“ и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ из Костолца, заједно са својим наставницима. Снимак предавања биће ускоро доступан на Јутуб каналу Народне библиотеке у Пожаревцу.

Биографија предавача:
Слободан Бубњевић. Новинар. Писац. Рођен 1978. у Ријеци у Хрватској. По образовању је физичар истраживач, али се професионално бави писањем и научним новинарством. Завршио је Математичку гимназију у Београду. Дипломирао је теоријску и експерименталну физику на Физичком факултету Универзитета у Београду.
Станује у Панчеву, са супругом Д. М. и кћеркама Катарином и Ирином.
Уредник и су-оснивач иницијативе Наука кроз приче.
Шеф комуникација на Институту за физику у Београду и координатор за медије ЦЕРН-а у Србији.
Оснивач и главни и одговорни уредник часописа Елементи у периоду од 2015. до 2017. године.


Радио као координатор Сектора за штампану, интернет и видео продукцију у Центру за помоцију науке, у периоду од 2011. до 2017. године. Основао портал Елементаријум и водио бројне ЦПН пројекте. Покретач и уредник програма ЦПН трибина.
Новинар независног недељника Време од 2003. године.
Уређивао и електронски часопис за књижевност Мале новине, а пише и за Политику, Натионал Геограпхиц Србија, Б92 и друге београдске медије.
Објавио је збирку прича Страх од промаје (КРР, 2013).
Објавио је збирку прича Пертурбације и друге невоље (Народна књига, 2005).
До сада је написао осам радио-драма: ”Ембрио” (2003), ”Фисиони фрагменти Павла Савића” (2004), ”Лов на Чарлса Дарвина” (2004), ”Силе Руђера Бошковића” (2005), “Усуд” (2005), “Тесла и Пупин, резонанције” (2006), “1300 каплара” (2007) и “Атанасије Стојкович” (2008) које су све емитоване на програмима Радио Београда.
Објављивао је приче у више књижевних часописа у региону, а неколико његових прича и драма је освојило литерарне награде.
Члан Српског књижевног друштва од 2015. године.
Од јула 2021. ради као уредник Клима101 електронског часописа за подизање свести и едукацију становништва о узроцима, последицама и опасностима које прете од климатских промена.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!