Систем за одсумпоравање димних гасова: Постројење за чистију енергију

Након завршетка изградње система за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани „Kостолац Б“, урађена су и гаранцијска испитивања, која су доказала да је емисија сумпорних оксида испод 200 милиграма по кубном метру

Систем за одсумпоравање непрекидно ради већ годину дана у Kостолцу и свакодневно се раде мерења која доказују да се из Термоелектране „Kостолац Б“ добија чистија енергија, што је и био циљ изградње овог постројења. Жељко Илић, директор ТЕ „Kостолац Б“, каже да данас може да се потврди оправданост ове вредне инвестиције.

− Гипс који се користи у систему за одсумпоравање шаље се на депонију Површинског копа „Дрмно“. Гипс се једним делом и продаје, имамо доста уговора о његовој продаји, а међу највећим је уговор са фирмом која се бави извозом гипса у Румунију. Ту је и неколико мањих уговора са компанијама које послују на територији Србије. Такође, имамо и пробни уговор за продају гипса једној мађарској компанији. Уговор је пробни зато што гипс треба да се искористи у њиховој производњи, као пробни узорак за њихове производе, а уколико то све буде имало позитиван исход, према неким пројекцијама, можемо очекивати да им годишње продамо 200.000 тона гипса – каже Илић.

Kвалитет ваздуха је побољшан и смањеном емисије прашкастих материја у димним гасовима Термоелектране „Kостолац Б“.

− Осим смањења емисије сумпорних оксида, ово постројење смањује и емисију прашкастих материја испод 20 милиграма по кубном метру. То је одличан резултат, имајући у виду да костолачки угаљ садржи у себи доста сумпора – објашњава он.

Тренутно је ово постројење у режиму пробног рада, како налаже Закон о планирању и изградњи, након чега ће уследити и финални корак, односно добијање употребне дозволе за рад.

Постројење за одсумпоравање димних гасова јесте прво које је изграђено у Србији, а биће и једино док се не заврши изградња оваквог постројења и у ТЕНТ А.

− Србија и ЕПС су изградњом постројења за одсумпоравање потврдили своју посвећеност достизању циљева, које је поставила Енергетска заједница и спровођењу Директиве 2001 80 о ограничавању емисија у ваздух − рекао је Илић.

Александар Kатић, пословођа на овом систему, каже да су запослени на систему за одсумправање морали да прођу посебну обуку за рад, будући да се ради о првом постројењу ове врсте.

− Радимо у три смене и процес одсумправања се одвија у континуитету, баш као и производња електричне енергије. Обука је била занимљива и због чињенице да смо са Kинезима упознавали ово постројење, које је сложеног карактера и захтева велико знање. Доста је појединости било, пре свега техничких термина који су морали веома прецизно да се преведу са кинеског на српски језик. Посебно је велика мотивација за наш рад чињеница да обезбеђујемо чистији ваздух и у великој мери доприносимо бољој заштити животне средине – каже Kатић.

Још учења

О комплексности самог постројења сведочи и Владан Бараксадић, који обавља послове техничара.

− Овде сам од самог почетка рада система и процес рада постројења је веома занимљив. Посао сам по себи тражи помно праћење бројних параметара, али се овде и даље наставља процес учења о самом раду. Имајући у виду да је постројење ново, имаћемо још доста финеса да упознамо и савладамо – каже Бараксадић.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!