ЕПС спреман за изазове

Потпредседница Владе Србије посетила ХЕ „Зворник“

Ревитализација Хидроелектране „Зворник“ завршена је на време, ефикасно и тачно, истакла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка енергетике и рударства током посете овој првој електрани на Дрини.

– Важно је не само постојање ове невероватне хидроелектране већ и све оно што је ЕПС заједно са својим партнерима урадио како би ова електрана имала продужен век за још 40 година, повећане инсталисане капацитете, већу производњу – рекла је Михајловићева током обиласка ХЕ „Зворник“ са Клаусом Милером, новопостављеним регионалним директором KfW банке за југоисточну Европу. – Од 2001. сарађујемо са KfW-ом и вредност заједничких пројеката у енергетици је близу 1,5 милијарди евра. Важна је улога и Електропривреде Србије. ЕПС је једна озбиљна компанија пред којом су велики изазови, али са друге стране ЕПС је компанија која може да се носи са тим изазовима и може много да улаже и утиче на то да Србија у деценијама испред нас има доминантну производњу зелене енергије.

Владимир Марковић, помоћник директора ЕПС-а и директор Сектора за кључне инвестиционе пројекте рекао је да је у ревитализацију сва четири агрегата ХЕ „Зворник“ ЕПС уложио око 65 милиона евра, што је финансирано из кредита немачке KfW банке.

– Ово заиста јесте пример добре праксе. За четири године подигли смо снагу, ефикасност и поузданост. Добили смо нову машинску и електронску опрему и продужили рад Хидроелектране „Зворник“ – истакао је Марковић.

Снага ХЕ „Зворник“ повећана је за додатних 30 одсто, са 92 мегавата на садашњих 122 мегавата. Ревитализовани агрегати пуштани су постепено у рад од децембра 2016. до јануара 2020. године и до сада произвели више од 1,75 милиона MWh. Нови ефикаснији агрегати омогућили су да хидроелектрана „Зворник“, изграђена 1955. године постави више месечних рекорда у производњи зелене енергије, а оборено је и више дневних рекорда и 2. маја 2021. постављен најновији од 2.855 MWh електричне енергије.

Извор: ЕПС Енергија

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!