Стојановић и Јовановићева победници 5. Костолачког полумаратона и Првенства Србије на 21 км

Огњен Стојановић(1:09:44), такмичар Београдског тркачког клуба победник 5. Костолачког полумаратона и првак Србије у полумаратону

У суботу, 11. септембра одржан је пети по реду Kостолачки полумаратон, у чијем склопу је било организовано и Првенство Србије на 21 км. Ове године је забележен и рекордан број такмичара (473), а што се разултата тиче, на стази се водила лавовска борба. Старт свих трка био је испред Спортске хале, док је пријемни центар, као и финиш трке, био у Виминацијуму.

Пре почетка свих трка такмичари су се загревали са Драганом Ивковић и чланицама фитнес студија „Баланс“.

„Трку легионара“ званично је отворио председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски:

– Велико нам је задовољство што су се у овако великом броју окупили такмичари из целе Србије поводом пете костолачке „Трке легионара“, односно Првенства Србије у полумаратону. Ово је између осталог доказ да смо овим атлетским догађајем успели да заокружимо спорт, тирузам и историју нашег града. Град Пожаревац и Градска општина Костолац препознали су значај овакве манифестације и настојаћемо да сваке наредне године настави да расте, рекао је Крстаноски и истакао да се Костолац већ сада може похвалити да има манифестацију са највећим бројем учесника.

Такмичарима су се обратили и Небојша Пућо, председник Маратон тима Пожаревац, спортски новинар и коментатор РТС-а Радослав Рале Симић, као и координатор Српског атлетског савеза Србије за атлетска такмичења изнад стадиона, Горан Чегар.

У оквиру овог спортског догађаја одржане су четири трке:

„Трка легионара” – полумаратон 21,1 км и Првенство Србије у полумаратону, „Трка Виминацијум” км, „Трка задовољства Костолац” 5 км и „Трка Маратончића” 100 м.

Увод у „Трку легионара” направили су најмлађи.  У „Трци маратончића“ од дечака најбољи је био Мијат Пантић – 7 година, док је од девојчица најбоља била Јована Милошевић – 7 година.

Директорка Центра за културу „Костолац“ , Јелена Шаманц дала је знак за старт ове трке и истакла:  – Костолачки полумаратон одржава се већ пети пут и ово је велики догађај за наш град у коме Костолчани учествују као волонтери,  учесници и као навијачи. Полумаратон је прилика да се о Костолцу говори на један леп начин широм Србије, где је у првом плану спортски дух и позив на бављење спортом. Искористила бих прилику да се захвалим свим спонзорима који су помогли организацију данашњег догађаја, рекла је Шаманц пожелевши свим такмичарима успешан дан, добре резултате и да најбољи победи.

У  главној полумаратонској трци, учествовао је 231 такмичар. У мушкој категорији, прво место је освојио Огњен Стојановић(1:09:44), такмичар Београдског тркачког клуба, са само шест секунди предности испред Марка Ранковића, атлетичара Београдског тркачког клуба(1:09:50). Треће место заузео је Ђуро Борбељ (1:10:46), члан АК „Апатин“.

Прва дама овогодишњег полумаратона и освајач Првенства Србије на 21 км је наша позната атлетичарка, Невена Јовановић (1:24:58), чланица Београдског тркачког клуба, друго место заузела је Катарина Похлод (1:27:04), такмичарка АК „Хајдук тим маратон“ из Куле и треће место припало је Јовани Шубатлији (1:33:28), чланици АК „Срем“ из Сремске Митровице. Плакете и новчане награде најбољима уручили су градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек.

У „Трци Виминацијум“ на 10 километара учествовало је 242 такмичара. У мушкој конкуренцији најбољи је био Јанко Урошевић из АК „Слобода“ Чачак, у времену 35 минута и 18 секунди. На другом месту био је Новица Стојановић, док се на трећем месту нашао Иван Јеремић са временом 36 минута 30 секунди. Награде најуспешнијима уручила је чланица Већа Градске општине Костолац, Маријана Божић.

У женској конкуренцији прво место припало је Наташи Ћулафић из АК „Академац“, која је ову деоницу претрчала за 41 минут и три секунде. Сребрно одличје припало је Сандри Узелац, док је треће место освојила Дамјана Перенчевић. Признања им је уручила директорка Центра за културу „Костолац“ Јелена Шаманц.

Први на циљ на стази од 5 километара у мушкој конкуренцији, стигао је Зоран Стојановић из Атлетског клуба „Драгутин Томашевић“ из Петровца на Млави, иначе, репрезентативац Србије. Други је био Лука Пућо из Костолца, а трећи Дејан Живковић, такође члан АК „Д. Томашевић“ из Петровца на Млави. У женској конкуренцији такође су тријумфовали Петровчани. Прва је Моника Стојановић, АК „Д. Томашевић“ Петровац на Млави. Друга је Јована Чупић из Београдског тркачког клуба и трећа Соња Миљковић, такође из Београдског тркачког клуба.

У конкуренцији од 40 до 49 година најбрже су биле Сања Јовановић, Катарина Кузман и Сузана Шустер Радојевић.

У мушкој категорији од 40 до 49 година најбољи су били Ненад Милосављевић, Кристијан Стошић и Саша Ћуковић.

Награде су им уручили помоћница председника Градске општине Костолац Маја Здравковић и чланица Већа Градске општине Костолац, Милица Јовић Богдановић.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-17.png

У категорији од 50 до 59 година најбоље резултате постигли су Гордана Диковић Јовановић, Лепа Алексић и Надица Јовановић (жене), Радиша Симић, Здравко Мишовић и Горан Ристановић (мушкарци). Награде им је уручио председник Маратон тима Небојша Пућо.

Код старијих од 60 година најбоља времена остварили су Зоран Јанковић, Радомир Дабић и Милован Лучић, а признања им је уручио председник Управног одбора Маратон тима Пожаревац, Слободан Јотић.

Најбржим Костолчанима Стефану Вукајловићу и Сањи Јовановић, награде су предали др Горан Несторовић и Светлана Ђаловић, испред Маратон тима Пожаревац.

Овогодишњи Kостолачки полумаратон пратила је велика организација, биле су укључене и све надлежне службе, па са правом можемо рећи да је једна од најбезбеднијих трка у Србији.

Сам циљ организовања спортског догађаја је промоција атлетике, спорта као друштвене вредности, односно афирмација спортског начина живљења, али и афирмација самог града.

Организатори су: Центар за културу “Костолац”, Маратон Тим Пожаревац, „Viminacium Adventure“, „Viminacium Rimski Gad“ i „Legijski Logor“. Покровитељи манифестације су: Град Пожаревац и Градска општина Костолац.

Организацију помогли: Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Kостолац, Јавно предузеће Електропривреда Србије Београд, Спортски Савез Града Пожаревца, Атлетски Kлуб Пожаревац, Апотека Беладона Kостолац, Привредно друштво „Kостолац услуге“ д.о.о. Kостолац, Domvs Scientlarvm  Viminacivm, Синдикат копова Kостолац, МУП Пожаревац, ЈKП „Kомуналне службе“ Пожаревац, ЈKП „Водовод и канализација“ Пожаревац, ПД Аутотранспорт Kостолац, Синдикат Аутотранспорт Kостолац, Независни синдикат „Kостолац услуге“, Синдикат ПД“Георад“ д.о.о. Дрмно, Петровић Турс Kостолац, СТР Маја Пожаревац, ВД Сyстем Пожаревац, Пицерија Галија Kостолац, ГЗР „Ракета“ Kостолац, Ликовно удружење Kевро Kостолац, Арива ЛИТАС Пожаревац, Цвећара „Бели звончић“ Kостолац, Цвећара Љиљан Пожаревац, Никола трговинско предузеће – дисконт Дендић, Ауто Миркос д.о.о. Пожаревац, Т.Р. „Фарбара Сарафиновић“ Kостолац, МЗ село Kостолац, Лекарска ординација МД Kостолац, ПД „РИО“ Kостолац, Наутилус д.о.о. Пожаревац, Црвени крст Пожаревац, Предузеће за путеве Пожаревац, The concer „Бамби“ ЈСЦ Пожаревац, Електролуx д.о.о. Пожаревац, Призма кафе Kостолац, Pharmanova и Биомаркет 012.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!