Млади и талентовани Костолчани путују на острво Крф

Ученици Основне школе „Јован Цвијић“ из Костолца, у пратњи психолога Оливере Хајровић, руководиоца „Психолошког центра „ Костолац, 22.августа 2021.године путују на острво Крф, како би одали почаст храбрим и пожртвованим прецима који су на овом месту боравили пре око једног века. Млади ће бити учесници пројекта „Стопама наших предака“ који организује званично гласило за децу Српске Православне Цркве „Светосавско звонце“. У питању је јединствен пројекат који се са благословом почившег Патријарха Иринеја још од 2012. године реализује на Крфу.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-95.png

У склопу четранестодневне образовне екскурзије млади стичу и унапређују своја сазнања из српске историје и културе, православне вере, традиције, језика и писма, на практичан начин: кроз облазак историјско – културних споменика, радионичарски рад, историјски биоскоп, музичке и позоришне вечери, квизове, спортске и друге активности. У пројетку учествују одлични и талентовани ученици – ђаци генерација основних школа из Београда и Старе Пазове, као и најбољи ђаци веронауке из Републике Српске, Федерације БИХ и Црне Горе.

Своја места у овогодишњој екскурији, костолачки млади освојили су својом хуманошћу, литерарним умећем и патриотизмом. Матуранти Основне школе „ Јован Цвијић „ – Маја Лозанчић, Катарина Тасић, Марија Дражић, Петар Стевановић и Вељко Павловић изабрани су од стране својих другова из одељења за најхуманије личности. Ученици седмог и шестог разреда исте школе – Милица Ристић, Јана Ковачевић, Барбара Ивић, Милица Шебић и Петар Јовановић показали су највише литерарног дара којим су изразили дубоку љубав према својој домовини и народу. Сви ови млади су и одлични ученици, талентовани спортисти, музичари, играчи фолклора, рецитатори, новинари…У склопу екскурзије, посебна пажња биће посвећена периоду Првог светског рата и боравку наше војске и народа на Крфу од 1916 до 1918 године. За време боравка на Крфу млади ће изучавати српску историју на местима на којима се она догађала пре једног века. Имаће прилику да обиђу Острво Видо, Плаву Гробницу, Историјски музеј „Српска кућа“, споменик Дринској дивизији у Агиос Матеосу, споменик у луци Гувија где се српска војска искрцала 1916 године, место на коме се у граду Крфу налазио хотел „Бела Венеција“ у коме је од 1916 до 1918 године било седиште Срске владе и регента Александра Карађорђевића а такође и бројна друга историјски важна места која чувају успомену на боравак Срба на Крфу.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-95.png

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!