Рудари чувају енергетски баланс

Ломљењем славског колача у просторијама Синдиката „Прераде“ у Вреоцима 21. јула обележена је рударска слава Свети Прокопије у Рударском басену „Колубара“.

– Рудари на коповима „Колубаре“ и „Костолца“ годишње произведу око 40 милиона тона угља. Они који учествују у било ком делу процеса производње угља знају колико је то сложен и напоран посао. То је посао који траје 365 дана у години, 24 часа дневно, посао који се мора радити без обзира на временске прилике – истакао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“.

– Сваки киловат-сат произведен у термоелектранама представља једину сигурну енергетску стабилност Србије и једини сигуран баланс између произведеног и потребног. То је и даље две трећине, некада и више кад је сушна година, од укупно произведене електричне енергије. Угаљ који колубарски рудари произведу доноси нешто више од 50 одсто укупне производње струје у Србији. ЕПС је за коришћење обновљивих извора. Радимо ревитализације свих постојећих производних капацитета и градимо нове. Увелико радимо на повећању производње из обновљивих извора и у складу са политиком председника Србије Александра Вучића, нема смањења производње у термосектору.

Домаћин славе, председник Синдиката „Прераде“ Слободан Пантелић, пожелео је свима срећну славу и успешан рад и захвалио в. д. директора ЕПС-а Милораду Грчићу и председнику Синдиката РБ
„Колубара“ Миодрагу Ранковићу на посети и вишегодишњој подршци.

Извор: ЕПС Енергија

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!