Реаговање председника НО ЈП ЕПС и в. д. директора ЈП ЕПС

Стратешке одлуке у електроенергетском сектору не доносе се преко ноћи и зато је неопходно што пре решити актуелно питање градње термоелектране „Колубара Б”. ЕПС је све кораке спроводио у складу са одлукама Владе Србије и Министарства рударства и енергетике – каже проф. др Јован Деспотовић, председник Надзорног одбора Јавног предузећа „Електропривреда Србије”, поводом данашње изјаве Зоране Михајловић, потпредседнице Владе Србије и министарке рударства и енергетике, да министарство обуставља даљу градњу ТЕ „Колубара Б”.

Он истиче да је Министарство енергетике заобишло Надзорни одбор ЕПС при доношењу ове стратешке одлуке и да чланови НО у овом периоду треба максимално да се укључе у сагледавање правца развоја ЕПС-а у будућности.

– Морам да напоменем да тачка о „Колубари Б” није повучена са седнице, како тврди министарка, већ је НО информисан о статусу пројекта и допису потпредседнице Владе Србије и за ту тачку није ни било предвиђено гласање – каже Деспотовић.

На данашњу изјаву потпредседнице Владе Србије реагује и Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

– По закону, рудари имају право на штрајк и обуставу рада на 16 сати, а у случају протеста упозорења у Каленићу рудари нису радили само од 7 до 13 часова и није била угрожена производња угља и електричне енергије. Увек ћу стати на страну рудара, јер они и када штрајкују раде више у корист Србије него појединци који само штанцују изјаве и раде за увозне лобије – рекао је Грчић. – Верујем да ће грађане много више коштати погубне одлуке Зоране Михајловић него било који потез рудара „Колубаре” и „Костолца”. Подсећам Министарство рударства и енергетике да је још 2018. године Влада Србије формирала радну групу за реализацију пројекта изградње ТЕ „Колубара Б“. На основу те одлуке ЕПС је кренуо у реализацију пројекта. Напомињем да је пројекат био у складу са преузетим и будућим обавезама Србије у области енергетике и заштите животне средине, те нема ниједног разлога да овај пројекат буде избачен из инвестиционог плана. Такође, 5. фебруара 2020. године Министарство рударства и енергетике је донело и решење о образовању пројектне групе за вођење преговора о уговору за реализацију изградње ТЕ „Колубара Б“ и добијена је сагласност за улазак у преговоре са потенцијалним кинеским понуђачем. Међутим, министарка Зорана Михајловић је одлучила да за један дан промени све одлуке и Владе Србије и министарства без икаквих претходних анализа и консултација. Као да је држава за себе од које почиње све. А верујем да није.

Грчић истиче да јавност мора да зна истину да је ТЕ „Колубара Б“ замена за термо капацитете грађене 1970. године и касније, који ће ускоро морати да се гасе. ЈП ЕПС од 2024. године остаје без могућности производње базне електричне енергије, због преузетих обавеза наше земље према Европској унији.  

– Повлаче се из рада ТЕ „Колубара А“ и ТЕ „Морава“ укупне снаге 324 МW, постројења за одсумпоравање на свим термо блоковима додатно умањују производњу електричне енергије за 120 МW, а за потребе топлодалековода ка Новом Београду, умањује се за додатних 160 МW. Зато нам је потребна ТЕ „Колубара Б”, јер је ефикаснија, има мању емисију СО2 и има само 350 МW. Грађани Србије треба да знају шта би биле последице обустављања пројекта и брзе декарбонизације Србије. Били бисмо једни од ретких земаља са декарбонизацијом електроенергетског сектора у већем проценту него што ЕУ захтева за своје чланице, изгубили бисмо неколико десетина хиљада радних места и у ЕПС и осталим пратећим компанијама у Србији. Оно што је за грађане најважније је да би дошло до скока цена електричне енергије зависно од количине увоза. Виша цена струје одразила би се и на конкурентност српске привреде, а Србија би постала електроенергетски зависна – каже први човек ЕПС. – Зато верујем да стручна јавност мора да се активно укључи у развој будуће енергетске политике јер ЕПС улаже значајна средства у модернизацију старих и развој нових капацитета са тзв. чистом енергијом. Србија не може да се одрекне угља у потпуности у овом тренутку јер ћемо се на тај начин одрећи енергетске независности.

Извор: http://www.eps.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!