„Костолачка жишка“ заискрила у пуном сјају

У прелепом амбијенту, порте Цркве Светог Максима Исповедника Костолцу у недељу, 23. маја отворена је јубиларна, петнаеста по реду књижевна манифестација „Костолачка жишка“.

Организатори књижевно духовних сусрета су Клуб љубитеља књиге „Мајдан“ и Црквена општина Нови Костолац, а покровитељ је Градска општине Костолац. Техничку подршку манифестацији пружио је Центар за културу „Костолац“.

Учесници манифестације били су ученици ОШ „Јован Цвијић“ из Костолца, костолачко одељење Ниже музичке школе  „Стеван Стојановић Мокрањац“ из Пожаревца , фолклорни ансамбли КУД-а „Костолац“ и солиста Марија Дражић.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-51.png

Манифестацију су својим присуством подржали представници Градске општине Костолац: чланице Већа Маријана Божић и Милица Јовић, заменик председнице Скупштине Градске општине Костолац, Далибор Илић и директорка Центра за културу „Костолац“, Јелена Шаманц.

На самом почетку присутни су уживали у играма фолклорних ансамбала Културно уметничког друштва „Костолац“, који су репрезентовали своје играчко умеће, на које публика није остала равнодушна, наградивши свако извођење громогласним аплаузом.

Казивању младих претходила је надахнута беседа старешине Цркве Светог Максима Исповедника свештеника Дејана Лазарова. -У ове дане када још увек прослављамо Васкрсење Христово, ми прослављамо и доживљавамо и мали васкрс славећи Светог Ћирила и Методија, који су духовни покровитељи „Костолачке жишке“. Гледајући нашу децу, која сијају унутрашњом и спољашњом лепотом, размишљам да је овај дан и мали васкрс , јер одавно у оволиком броју нисмо имали прилике да се саберемо у црквеној порти, рекао је старешина цркве, отворивши „Костолашку жишку“.

Присутне је поздравила и Мирјана Филиповић, почасни члан Клуба љубитеља књиге „Мајдан“.

У програму који носи назив „РАЗВИГОРИ МАЈДАНА“ представљено је дечије стваралаштво. Наши најмлађи суграђани рецитовали су и читали своје песме и литерарне радове. Водитељ програма била је Јања Копун.

Јован Лештанин, Милица Пауновић и Марија Лајко прочитали су своје песме „У својој школи волим“, а Павле Пантић „Учи нас Свети Сава“. Ленка Џоговић прочитала је „Песму о Светом Сави“, а Јања Копун „Свет је округао, а не коцкаст“. Нина Тодоровић казивала је поезију Добрице Ерића.

Јана Ковачевић прочитала је свој литерарни рад „Крв живот значи“, а Милица Ристић своју песму „Свети Сава је симбол свих тежњи ка добру“.

У програму су наступили ученици костолачког одељења Ниже музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ Магдалена Шкрињар (флаута), Дуња Димитрић (виолина).

Вокална солисткиња Марија Дражић разгалила је публику отпевавши песме: „Болујем ја“, „Све док је твога благог ока“ и „Девојко мала“.

Своје стихове говорили су песници Љубисав – Грујић Груја и Зоран Стојићевић – Рикардо, чиме је био заокружен први дан „Костолачке жишке“ посвећен нашим најмлађима.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!