Дан Градске општине Костолац обележен скромно због пандемије

Градска општина Костолац, обележила је у петак, 29. јануар – Дан општине пригодном свечаношћу у Дому културе у Костолцу.

Свечана седница Скупштине Градске општине Костолац почела је химном Републике Србије „Боже правде” у извођењу вокалне солисткиње Марине Стевић.

Пандемија вируса Ковид 19 утицала је да свечана седница Скупштине и Дан Градске општине Костолац  буду обележени скромније и без пратећих манифестација, с обзиром да епидемиолошка ситуација налаже озбиљне мере опреза и поштовање прописаних и препоручених мера.

Председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек је отворивши свечану седницу Скупштине истакла да време између два јубилеја није обележила само борба са вирусом, већ је живот текао и мимо тог изазова, а Костолац је морао наставити путем раста и развија.

Данас, када обележавамо још један од датума који слави наше постојање, мислим да говорим у име многих који примећују, како се Kостолац из године у годину развија и расте.

Kао Kостолчанки, која овај део Србије доживљава као свој први и једини дом, важно ми је и да смо у том периоду успели и да одржимо традицију средине, која негује верску и националну толеранцију. Порекло моје породице такође вуче корене из неких других држава, али Kостолац је и даље, једно од оних места где је то особеност која се поздравља, поштује и негује.

Година која је иза нас, била је пуна изазова, која је многе локалне самоуправе, па и државу, пробудила из уљуљканости свакодневнице.

Сматрам да смо у Kостолцу тренутак, када се у неколико дана из корена променио начин живота и правила свакодневног функционисања, када су наступили велики изазови, дочекали спремни и решени да спроведемо све оно што се спровести мора да би се преживело, рекла је Церовшек истакавши да Костолац у наредном периоду очекују капитални пројекти који ће променити лице наше општине.

 О реализованим пројектима и бројним активностима у 2020. години, али и о плановима за 2021. говорио је председник Градске општине Kостолац, Серџо Kрстаноски.

У плану је да све улице, сви делови Kостолца добију: комуналну инфраструктуру (воду и канализацију),топлификациону мрежу, и путну инфраструктуру. Завршена је израда преко 40 пројеката. Уклањање моста(надвожњака)очекује се у наредном периоду, а покренута је процедура изградње модерне саобраћајнице. Очекује се и завршетак заобилазнице Забела -Пожаревац – Костолац, нагласио је Крстаноски и додао да је 2020. годину обележила реализација пројекта „Формирање новог дрвореда на територији ГО Костолац“, чији се завршетак радова очекује у 2021. години.

Саша Павловић градоначелник Града Пожаревца је рекао да је Костолац сведок инвестиција које се тичу енергетског комплекса, који овде обитава годинама и деценијама, а то је изградња блока Б3, који ће за будућност значити отварање нових радних места и повећање енергетских капацитета.

– Нама као руководству Града Пожаревца и вама као руководстви ГО Костолац предстоји један задатак, а то је да се боримо за наше инвестиције које ће се одвијати на територији ГО Костолац, а које су у будућем плану донели председник Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић.

Свечаност Градске општине Костолац, обележила је и додела повеља „ЂОРЂЕ ВАЈФЕРТ“ под називом  „ВАЈФЕРТОВ ЖИГ“.  Повеље су уручили председница Скупштине Градске општине Kостолац Милена Церовшек и председник Градске општине Kостолац Серџо Kрстаноски, за постигнуте резултате у области образовања и уметности.

У области образовања повељу је добила Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, а уручена је директору ове установе др Горану Несторовићу.

У области уметности повељу је добила Јелена Ђорђевић, наставник музичке културе.

Том приликом је наша млада суграђанка Дуња Вулић представила Ђорђа Вајферта текстом који је написала за први број часописа „Глас младих“ који је покренуо „Психолошки центар Костолац“ под покровитељством  Градске општине Костолац.

Свечаности су присуствовале многобројне званице, градоначелник Града Пожаревца господин Саша Павловић, председник Скупштине Града Пожаревца господин Предраг Мијатовић, председник Градске општине Kостолац господин Серџо Kрстаноски, председница Скупштине Градске општине Kостолац госпођица Милена Церовшек, заменик председника Градске општине Kостолац господин Дарко Грубетић, заменик председник Скупштине Градске општине Kостолац господин Далибора Илића, секретар Скупштине Градске општине Слађана Петрушић, начелница Управе Градске општине Kостолац госпођа Анђелија Миливојевић, помоћници председника костолачке Градске општине, одборници Скупштине Градске општине Kостолац , одборници Града Пожаревца са територије Градске општине Костолац, чланови Већа Градске општине Kостолац , чланови Већа Града Пожаревца, представници ЈП Електропривреда Србије – Огранка Термоелектане и копови Kостолац и остали директори републичких и локалних јавних предузећа и установа, привредних друштава, полиције, Српске православне цркве, директори школа, председници месних заједница, удружења и представници медија.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!