ОЧУВАЊЕ ОБИЧАЈА И ТРАДИЦИЈЕ РОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У КОСТОЛЦУ

Градска општина Костолац, на основу Меморандума о сарадњи потписаног са Саветом Европе и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, реализује програм ROMACTED који је у завршној фази. Сврха Меморандума о сарадњи је промовисање доброг управљања и оснаживања Рома и Ромкиња на локалном нивоу.

Кроз програм је формирана Локална акциона група састављена од представника ромске заједнице, као и Институционална радна група коју чине представници локалне самоуправе и институција. Међусобно сарађују и користе све расположиве ресурсе у циљу решавања приоритета које су дефинисали грађани. Један од приоритета је био и оснивање Културно-уметничког друштва, као и обезбеђивање опреме за његово функционисање. Кроз Грант Савета Европе обезбеђена je народна ношња.

Члановима Локалне акционе групе народну ношњу је уручио заменик председника Градске општине Костолац Дарко Грубетић, који је приликом њиховог пријема у скупштинској сали Градске општине Костолац истакао да ће локална самоуправа и убудуће улагати напоре за очување обичаја и традиције костолачких Рома, нарочито кроз реализацију програма као што је ROMACTED.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!