Новогодишњи интервју са председницом Скупштине Градске општине Костолац, Миленом Церовшек

Kрај 2020. године био је повод да разговарамо са председницом Скупштине Градске општине Kостолац, Миленом Церовшек. Сумирајући рад Скупштине, председница законодавног органа власти, истакла да је задовољна функционисањем локалног парламента у овој години и да су све одлуке донете на време. Она се осврнула и на рад Привременог органа Градске општине Костолац, и на функционисање општине у време ванредног стања. 

Обављате веома важну функцију, као председница Скупштине Градске општине Костолац. Шта за Вас значи то место и са којим се изазовима и обавезама се сусрећете у  раду?

Функција председнице Скупштине је изборна функција и она, сама по себи, носи одређену одговорност. Поред организације рада Скупштине и сазивања седница, председник Скупштине предлаже дневни ред, председава седницама, стара се о остваривању јавности рада Скупштине, о одржавању реда на Скупштини, потписује акте које доноси Скупштина и врши друге послове утврђене Законом, Статутом Градске општине Костолац и Пословником о раду Скупштине Градске општине Костолац. Ова позиција подразумева сарадњу са одборницима свих политичких партија и група грађана. Радно председништво је то које треба да саслуша свачије мишљење, али је најважније да се седнице организују на један квалитетан и транспарентан начин.

Са ове позиције обављају се и контакти са грађанима који долазе са одређеним захтевима, предлозима и молбама, тражећи конкретну помоћ и решења. Трудимо се да свима изађемо у сусрет, да саслушамо људе и да помогнемо у складу са нашим могућностима и овлашћењима.

Година 2020. обележена је пандемијом вируса Covid 19, поред ванредног стања које је задесило нашу земљу, у Градској општини Костолац  уведене су привремене мере и одржани ванредни локални избори. Колико је и у којој мери то утицало на рад Скупштине?

Година за нама била је тешка због више ствари. Пандемија је донекле смањила обим посла Скупштини, али и извршењу финансијског плана. Такође ова година је била и изборна за Градску општину Kостолац. Председник Градске општине Kостолац је поднео оставку и 9. марта је уведен Привремени орган у Градској општини Kостолац. Ја сам 9. марта именована на предлог Већа Града Пожаревца на функцију председнице. Већ половином марта уведено је ванредно стање и ми смо као саставни део Штаба за ванредне ситуације Града Пожаревца организовали волонтере и вршили расподелу пакета како би помогли пензионерима и незапосленим лицима. Расподелу пакета вршило је педесетак волонтера који су помагали најстаријим суграђанима током ванредног стања. Иначе пакете је обезбедио Штаб за ванредне ситуације Града Пожаревца. Обављајући функцију председнице Привременог органа све активности предузимала сам транспарентно и у складу са важећим прописима. Привремени орган обављао је све текуће и неодложне послове из надлежности Скупштине, председника ГО Kостолац и Већа, до избора нових органа.

Решавали смо све захтеве грађана, а у два наврата очистили смо депонију у Kостолцу као и депоније у Петки и Острову. Радили смо на пошљунчавању неасфалтираних улица, тамо где су нам били упућени захтеви грађана, а Kомисија за инфраструктуру која је била образована од стране Привременог органа редовно је излазила на терен и настојала да сви проблеми буду решени. У време Привременог органа  новим асфалтним слојем пресвучене су следеће улице: Рударска, Јадранска, Хомољска (стара економија) и Сутјеска улица, као и улице у Петки, Острову и Селу Kостолац.

Такође, започете и су реконструкције тротоара у улици Николе Тесле, као и паркинг преко пута ПД Аутотранспорт. Завршена је реконструкција улице Николе Граонића. Инвеститор радова је Град Пожаревац, до застоја и кашњења је дошло из разлога више силе. Најпре је прекинуто извођење радова у току зимске сезоне (почетак 2020 године), а потом је услед ванредног стања дошло до одлагања извођења радова. Напокон је реконструкција завршена почетком августа месеца. Поред новог асфалта у дужини од 150 метара, урађени су и тротоари у дужини од 250 метара (са обе стране) као и паркинг иза костолачке пијаце.

Kада је  донета Одлука  о укидању  ванредног  стања наставили  смо са изборним  радњама и  спроведени су ванредни локални избори за одборнике Скупштине Градске општине Kостолац.

На конститутивној седници Скупштине Градске општине Костолац, одржаној 18.08.2020. године,  тајним гласањем изабрана сам на место председнице Скупштине Градске општине Костолац, у новом сазиву.

Важно је да напоменем и да је ова година поред свих ствари које су нас задесиле, била и веома значајна за нашу општину.  Наиме 29. јануара обележили смо јубилеј – деценију постојања, када је одржана и свечана седница Скупштине Градске општине Kостолац, на којој су уручене захвалнице за успешну сарадњу и изузетан допринос развоју Градске општине Kостолац, како појединцима тако и установама, организацијама и предузећима.

У оквиру програма уручене су и плакете и захвалнице свим досадашњим председницима законодавне и извршне власти у протеклој деценији, у знак признања за допринос у развоју Градске општине Kостолац. Свечану седницу обележила је и додела повеља „ЂОРЂЕ ВАЈФЕРТ“ под називом  „ВАЈФЕРТОВ ЖИГ“.

Да ли сте задовољни радом Скупштине од конституисања до дана данашњег?

Могу слободно да кажем да Скупштина јако добро функционише. Од самог конституисања одржане су 4. редовне седнице, донето је 10 Одлука, 25 Решења, 2 Извештаја и 1 Кадровски план. Једна од најзначајнијих Одлука донета је на последњој седници Скупштине, а то је Одлука о буџету Градске општине Костолац за 2021. годину, у којој су предвиђене важне капиталне инвестиције, које ће допринети бољим условима живота свих грађана костолачке општине. Такође поносна сам на одличну сарадњу са представницима извршне власти, а све у циљу задовољења потреба и интереса грађана наше општине.

Ваша порука суграђанима поводом новогодишњих и божићних празника?

У име Скупштине Градске општине Kостолац и у своје лично име, свим грађанима костолачке општине упућујем најискреније честитке поводом предстојећих празника. Желим да Вам новогодишњи и божићни празници буду испуњени радошћу и породичном срећом, а Нова 2021. година, нека Вам донесе мир, благостање и пуно успеха на личном и професионалном плану.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!