ЕПС гради треће постројење за одсумпоравање

У ЕПС-овој термоелектрани „Никола Тесла Б“ постављен је камен темељац за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова које ће допринети заштити животне средине и око 20 пута смањити емисије сумпор-диоксида.

– Почетак овог пројекта је значајан за здравију животну средину, али још важнија је визија ако хоћемо велике промене. Енергетска безбедност је једнако важна, као  и еколошка безбедност и ако немамо улагања  у смањење емисија штетних гасова значи и да термоелектране не могу да наставе да раде. Све ово је морало да се решава много пре, али важно је да смо почели. Сви пројекти у ЕПС реализоваће се много брже – рекла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике.

Милорад Грчић, в д. директора „Електропривреде Србије“, истакао је да ће постројење у ТЕНТ Б, друго у Обреновцу и треће у Србији које гради ЕПС, смањити ниво загађења ваздуха, али и побољшати енергетску стабилност у земљи.

– Вредност изградње постројења у ТЕНТ Б је 210 милиона евра, а поносни смо што ће око 120 милиона евра бити реализовано кроз рад домаћих фирми. То је веома важно за раст домаће привреде, јер ЕПС утиче директно на раст БДП-а, три одсто на нивоу године и још три одсто индиректно кроз грађевину и остале гране. Овакви пројекти гарантују будућност термоелектрана у Србији и енергетску стабилност – рекао је Грчић.

Термоелектране ТЕНТ А и ТЕНТ Б у Обреновцу производе више од 50 одсто електричне енергије у Србији.

– Пројекат одсумпоравања овде у ТЕНТ Б смањиће ниво емисија сумпор-диоксида са садашњих 80.000 тона на нивоу године, на 4.500 тона, што је око 20 пута мање –  рекао је Грчић.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је подсетила да је прошле године почела градња истог  постројењу на ТЕНТ А и нагласила да ће та два система значајно утицати на виши ниво заштите животне средине.

– Овим пројектом смањује се емисија сумпор-диоксида на минимум. Прилагођавамо регулативе и прописе са ЕУ на свом путу евроинтеграција, и оваква постројења доприносе бржем деловању и усаглашавању са ЕУ. Наш императив је заштита животне средине и бољи квалитет ваздуха, а све због здравља грађана Србије – рекла је Вујовић.

Генерални директор огранка компаније Мицубиши Пауер у Србији Шинићиро Мицујама истакао је да ће предузети све кораке да се пројекат реализује безбедно и у року.

– Наша доказано најсавременија технологија за одсумпоравање димног гаса бити коришћена за постројење ТЕНТ Б као и за ТЕНТ А, а коју је развио бивши Митсубисхи Хеавy Индустриес и Хитацхи, у Јапану. Стога се надамо и ја сам уверен да ће ово постројење значајно допринети унапређењу у области заштите животне средине и екологије у Србији – рекао је Мицујама.

Рок за завршетак пројекта и преузимање постројења предвиђен је за март 2024. године. Изградњом постројења за одсумпоравање димних гасова за оба блока ТЕ Никола Тесла Б, очекује се смањење укупне количине емисија сумпор-диоксида са 3.000 милиграма по кубном метру на ниво од 130 милиграма по кубном метру. Пуштањем у рад овог постројења, додатно, ниво емитованих чврстих честица у атмосферу са садашњих 50 милиграма по кубном метру смањује се на испод 10 милиграма по кубном метру. Изградњом постројења за одсумпоравање димних гасова продужава се радни век ТЕНТ Б.

Извор: http://www.eps.rs/cir/vesti

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!