Виртуелна изложба традиционалних јела

Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца представило је у петак, 27. новембра, Виртуелну изложбу традиционалних јела, која је део пројекта „Траговима прошлости: очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“ подржаног од Градске општине Костолац. 
Због епидемиолошке ситуације, изложба није одржана на Божићне покладе, последњи дан пред велики Божићни пост, у Православној цркви у Костолцу, као што је било у договору са поштованим свештеником Дејаном Лазаровом, већ је представљена виртуелно. Сматра се да су покладе дан за праштање и весеље и да у период великог поста треба ући без греха. Свако ко се замерио некоме, ишао је да тражи опроштај и увек га је добијао. У домаћинствима се традиционално припрема богата мрсна гозба, нарочито бели мрс по коме је овај празник добио име.


У припреми Виртуелне изложбе традиционалних јела учествовали су: Ружица Живковић, Јово Ћулибрк, Невена Вуксановић, Тадија Вуксановић, Гордана Славковић, Весна Радивојевић, Сузана Ненић, Негица Павловић, Магдалена Реџовић, Слободанка Трајковић, Вера Савковић, Зорица Вујчић, Драгица Стефановић, Драган Журжевић, Ана Јовић, Санела Арсић, Зорица Бранковић, Миланка Стокић, Милица Исаковић, Александра Ристић Стевић, Снежана Пућо, Горан Минић и Рената Минић.
Монтажу филма урадила је Вукосава Минић.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!