Потписан међуопштински споразум о унапређењу Географско информационог система

Потписан је Међуопштински споразум о сарадњи, као један од корака ка даљем унапређењу Географско информационог система Града Пожаревца и општине Велико Градиште.

Међуопштински споразум о сарадњи, о унапређењу географско информационог система потписали су Саша Павловић, градоначелник Пожаревца и Драган Милић, председник општине Велико Градиште.

У овом пројекту који се спроводи уз финансијску подршку ЕУ ПРО, између осталог би требало да се побољша квалитет понуде туристичких капацитета у обе локалне самоуправе.

Надоградњом ГИС-а Пожаревац и Велико Градиште требало би да унапреди представљање постојећих туристичких потенцијала, туристичких активности, природног и културно–историјског наслеђа, смештајних капацитета и различитих елемената туристичких производа.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је овом приликом истакао да Пожаревац од 2010. године активно развија географски информациони систем, са циљем да у једној бази обједини што више геопросторних података и учини их доступним грађанима:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Данас смо потписали споразум којим смо дефинисали права и обавезе Пожаревца и Великог Градишта на развијеним модулима за туризам, локације за потенцијалне инвеститоре и пољопривреду. Овог пута ГИС унапређујемо у оквиру пројекта “Унапређење предуслова за коришћење локалних социо-економских потенцијала кроз ГИС у Пожаревцу и Великом Градишту”. Пројекат је финансиран из средстава ЕУ ПРО програма, а поред развоја модула за наш географско информациони систем, кроз пројекат смо добили и рачунаре за запослене који раде на ГИС – у, као и обуке за њих. Искористио бих прилику да се захвалим донаторима који нам помажу да унапредимо рад локалне самоуправе на овај начин.“

Председник општине Велико Градиште Драган Милић је овом приликом рекао да је посебан акценат стављен на део који се тиче пољопривреде, туризма и инвестиционих зона:

Председник општине Велико Градиште – Драган Милић

”Циљ нам је да када инвеститор жели да уложи у општину Велико Градиште то може учинити преко рачунара, мобилног телефона и да једим кликом дође до података. ГИС је нешто на чему Градиште ради дуги низ година, а крајњи циљ је да се сви геопросторни подаци обједине на једном месту и учине доступним свим грађаним. На тај начин бисмо скратили време издавања услова и дозвола за изградњу, а познато је да је наша општина међу бољима у том сегменту“.

Kако каже, цео Браничевски округ је једна туристичка дестинација која има да понуди много тога, а идеја је да општине заједно наступају на сајму туризма и направе заједничку Туристичку организацију.

Извор: https://pozarevac.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!