Пожаревац: СНС обележила страначку славу

Резање славског колача у цркви Свете Петке

Градски одбор Српске Напредне странке у Пожаревцу данас је у складу са обичајима и традицијом обележио своју крсну славу Свету Петку уз поштовање препоручених мера безбедности у циљу сузбијања епидемије коронавируса.

Домаћин славе градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић предао је славски колач и пренео колачарство председнику Скупштине Града Пожаревца Предрагу Мијатовићу , који ће наредне године бити домаћин славе.

У обраћању присутнима Павловић је честитао славу свим члановима странке, као и осталим суграђанима који славе Свету Петку. -Пожелео бих свима пуно здравља, среће и благостања у животу. Убеђен сам да ћемо у годинама испред нас, још више радити и борити се за напредак наше државе, а пре свега за стварање лепше будућности за све Пожаревљане  – рекао је Саша Павловић.

Он је подсетио да Српска напредна странка обележава ове године 12 година постојања, током којих се борила да одржи пре свега територијални интегритет и суверенитет Републике Србије, али и да ради на побољшању свих услова живота наших грађана.

Предраг Мијатовић се том приликом захвалио Павловићу јер му је указао част да идуће године буде колачар и домаћин славе. Он је такође честитао крсну славу свим верницима који празнују Свету мајку Параскеву и члановима Српске напредне странке.

Из епидемиолошких разлога, узрокованих корона вирусом свечаности прослављања славе присуствовао је знатно мањи број гостију.

Света Петка је рођена у граду Епивату, код Kалитракије у Малој Азији крајем 10. века, потицала је из имућне и побожне породице, а према неким изворима пореклом је Српкиња. Замонашила се после смрти родитеља у цркви Свете Софије у Цариграду, а после тога је провела године у пустињи у посту, молитви и усамљеничком животу. према предању, у сну јој се јавио анђео и упутио је у отаџбину да шири веру Христову.

Њене мошти су преношене много пута, а на молбу кнегиње Милице, почивале су и у Београду. Данас се у капели Свете Петке налази само њен мали прст.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!