Шеста радионица Мале школе новинарства посвећена упознавању полазника са дизајном

У оквиру Мале школе новинарства, пројекта који спроводи „Психолошки центар Костолац дана 29. августа 2020.године одржана је и шеста радионица намењена младим Костолчанима који успешно савладавају вештине новинарског заната.

Шеста радионица Мале школе новинарства посвећена је упознавању полазника са дизајном( бојама и илустрацијама) и маркетингом у новинарству. Кроз презентацију млади новинари су сазнали да одштампан текст неће привући читаоца колико год да је занимљив, актуелан, важан сам по себи. Тек када текст добије свој оквир, позадину и боју може да делује и својим квалитетом. Прва тајна дизајна у новинарству је – ПРИМЕТИТИ. Ако читалац примети текст, пожелеће и да га прочита. Најгори непријатељ дизајна је НАВИКА. Друга тајна дизајна у новинарству је ЈЕДНОСТАВНОСТ. Без много боја, без компликованих фонтова, пренатрпаних текстова, великих фотографија. Шта треба да садрже новине како би се направио идеалан однос између естетике и садржаја једно је од питања на које су млади новинари добили одговор. Живимо у свету у коме су визуелни ефекти веома битни тако да је кроз презентацију истакнуто колико је важно да боје, илустрације и фотографије буду у складу са оним што је написано. Полазници су добили домаћи задатак у коме треба да размисле о бојама и илустрацијама у часопису који ћемо издати, о томе ко ће бити циљна група којој је намењен наш часопис и како ћемо заинтересовати нашу циљну групу за часопис. Радионица је релизована online, а припремиле су је Гордана Славковић и Магдалена Реџовић.

Магдалена Реџовић, професорка српског језика и књижевности

Радионица је реализована online због поштовања препорука о јавним скуповима и мерама које је потребно предузимати ради спречавања ширења вируса. Надамо се да ћемо ускоро све радионице моћи да реализујемо уживо.

Гордана Славковић, професорка српског језика и књижевности

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!