Служба за рударско-геодетска мерења огранка „Костолац“

Кадровско и техничко унапређење

Подаци које обезбеђује Одељење за беспилотну летелицу су веома добри и испуњавају захтеве оперативе на ПК „Дрмно“

После дужег периода прошле године је почело кадровско јачање Службе за рударско-геодетска мерења. Ова служба значајна за рад, нарочито рударског сектора у костолачком огранку ЕПС-а, другачије је и организована, што је додатно допринело повећању ефикасности њеног рада.

У последњих годину дана много позитивних ствари се десило за нашу службу. Прошле године запослена су два инжењера, један геодетски и један са рударских мерења, и тиме је олакшана прерасподела послова, уз подршку управе за производњу угља у огранку „ТЕ-КО Костолац“ – рекао је Горан Милорадовић, руководилац Службе за рударско-геодетска мерења.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 06-Rad_sluzbe_za_-rudarsko-geodetska_merenja-01-Goran-Miloradovic-683x1024.jpg

У последњем кварталу 2019. формирали смо одељење за рад са беспилотном летелицом и оно функционише више него добро. Потом смо формирали и одељење наше службе на ПК „Дрмно“. Људи и опрема су измештени и налазе се на копу, по сличном моделу како је то урађено у РБ „Колубара“. Ово одељење на копу чини седморо људи: по један инжењер, геометар и рударски техничар, као и четири фигуранта. Званично функционише од краја фебруара ове године, а делује оперативно на дневном нивоу у договору са инжењерима са копа. На тај начин остатак Службе за рударско-геодетска мерења растерећен је свакодневних мањих послова везаних за мерење депонија и реализацију инвестиција на копу „Дрмно“.

Решен је и проблем с припремом и прикупљањем пројектне документације за експропријацију земљишта, катастар и инвестициона улагања упошљавањем стручног радника за ту област. Тај радник ради на припреми пројеката везаних за ветрогенераторе, а уједно је и члан пројектног тима на нивоу ЕПС-а за изградњу ветроелектране у Костолцу. Милорадовић истиче и да су у време ванредног стања, уведеног због пандемије коронавируса, млађи кадрови у службе радили све време и заслужују похвале за труд и ангажовање у том периоду.

Подаци које обезбеђује Одељење за беспилотну летелицу су веома добри и испуњавају захтеве оперативе на ПК „Дрмно“. Имајући у виду величину копа, а познајући ограничавајуће факторе постојеће летелице, која, рецимо, трпи ударе ветра до четири метра у секунди, јавља се потреба да се набави беспилотна летелица новије генерације, са још бољим параметрима, а у најави је и набавка термовизијске камере за снимање депонија где могу да се благовремено забележе жаришта са високом температуром угља, затим за снимање ролни на трачним транспортерима. Служба је потпуно обучена за припрему лета и летење, као и за обраду података са летелице – рекао је.

Служба је највећим делом свог ангажовања везана за коп „Дрмно“. – Снимамо терен као припрему за послове, а такође снимамо и парцеле планиране за експропријацију земљишта у фронту напредовања копа и линије одводњавања. Повремено послове добијамо и од копа „Ћириковац“ везано за снимање северне косине, као и од пепелишта „Ћириковац“ везано за снимање ветрозаштитног појаса. Више пута смо обављали мерења и за израду пројектне документације за ветропарк – додао је на крају Милорадовић.

На копу „Дрмно“, према подацима Службе за рударско-геодетска мерења, тренутно је активно 1.715 хектара, од чега радни део етаже чини 500, а унутрашње одлагалиште 1.215 хектара. Тренутна дужина транспортних трака, када се рачунају дужине свих шест јаловинских и угљеног система, износи 52 километра и 330 метара и она се мења у зависности од продужења и скраћења система.  

Снимци са летелице олакшавају рад

Служба за рударско-геодетска мерења однедавно ради снимање и мапирање копова и одлагалишта најсавременијом технологијом, помоћу беспилотне летелице.

Подаци који се на овај начин добијају су високе прецизности и сам посао се обавља неупоредиво брже од снимања на земљи. Беспилотном летелицом можемо да снимимо и до 70 хектара за само један дан, за шта је раније било потребно више дана. Беспилотна летелица нашла је своју примену за потребе пројектовања, праћења напредовања рударских радова, стања на депонијама угља, одводњавање и рекултивацију. Руководство огранка „Костолац“ је препознало потенцијал и значај примене савременог начина мерења беспилотном летелицом. Они ће и убудуће наставити да нам дају подршку и обезбедити нам најмодернију беспилотну летелицу која ће дневно снимати и до десет пута веће површине – рекла је Љубинка Марковић, водећи инжењер за рударско-геодетска мерења.

Извор: „Енергија Костолац

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!