Инжењери ТЕНТ обишли западни део РБ „Колубара“

Рударски и термо сектор Електропривреде Србије и током тешких ситуација, као што је период епидемије вируса Covid19, раде поуздано и уз велико залагање свих запослених, свакодневно се остварују одлични производни резултати, што је пресудно за стабилност електроенергетског система Србије.

То је рекао Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС током посете инжењера Термоелектрана „Никола Тесла“ А и Б из Обреновца који су 25. априла обишли западни део Рударског басена „Колубара“, да би пружили подршку колегама из рударског сектора ЕПС-а. 

Идеја је да се стручњаци из термоелектрана упознају ближе са специфичностима рада рудара и изазовима са којима се суочавају и које међусобно деле јер  су ослоњени једни на друге. Само усклађен и заједнички рад рудара и инжењера у електранама осигурава довољно електричне енергије за грађане и привреду Србије и у овим ванредним околностима – истакао је Грчић.

Обилазећи производне погоне тамнавских копова, који директно снабдевају ТЕНТ-ове капацитете угљем, инжењери су се ближе упознали са специфичностима рада на терену.

Говорило се о финализацији пројекта увођења система за управљање квалитетом угља на тамнавским коповима, најсавременијем систему који ће ЕПС-у донети уједначен квалитет и уштеде угља као ресурса, ефикаснији рад блокова у термокапацитетима, као и појачану заштиту животне средине.

Дошли смо да обиђемо колеге из „Колубаре“, да им дамо подршку у овој ситуацији када су додатно отежани услови рада – рекао је Саво Безмаревић, извршни директор за послове производње електричне енергије ЈП ЕПС и истакао и да се ЕПС-ови капацитети већ спремају за рад у наредној зимској сезони.

Ми смо већ почели припреме, и рудари и колеге из термоелектрана за следећу зимску сезону. Срце и база производње електричне енергије је овде, а ми дајемо пуну подршку колегама да изузетно добар рад који су остварили од почетка године наставе и убудуће – додао је Безмаревић.

Према речима Дејана Милијановића, извршног директора за техничке послове производње угља ЈП ЕПС, „Колубара“ и ТЕНТ су две карике једног ланца, чије добро функционисање је база сигурности електроенергетског система Србије.

Захваљујемо колегама из ТЕНТ-а што су дошли и провели дан са нама. Свесни смо тога да је наш заједнички рад битан за систем. И рудари „Колубаре“ су посетили ТЕНТ и обишли производне погоне. Радимо сви заједно као тим на заједничким задацима – да обезбедимо континуирану производњу и транспорт угља и производњу електричне енергије, чиме гарантујемо и у овако тешкој ситуацији стабилност електроенергетског система – рекао је Милијановић.

Делегација ТЕНТ-а је обишла ПК „Тамнава-Западно поље“, најпродуктивнији колубарски коп, а овом приликом су и посетили посаду багера „ведричара“, јединствене машине која ради у производњи угља. Обишли су и депонију Дробилане на којој је инсталиран и монтиран нови систем за хомогенизацију угља.

Извор: http://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/podrska-rudarima.aspx

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!