Систем „Електропривреде Србије“ у време корона вируса

ЕПС увек уз грађане и Србију

Производни капацитети раде 24 часа, уз све мере заштите и предострожности. Рад ЕПС-а је организован тако да се производни процеси одвијају неометано

Од 19. марта проглашена је епидемија заразне болести Цовид-19, епидемија од већег епидемиолошког значаја и то за територију Републике Србије. Снабдевање електричном енергијом грађана и привреде Србије од када је проглашена епидемија Цовид-19, односно корона вируса и уведено ванредно стање је потпуно стабилно.
Kао и у свим ванредним околностима, „Електропривреда Србије“ је организовала рад у складу са мерама Владе Србије и председника Србије. Производни капацитети раде 24 часа, уз све мере заштите и предострожности. Није стала ни производња откривке ни угља, стабилан је рад у термо и хидроелектранама, дистрибутивни систем је спреман, а оно што је веома важно мере заштите спроводе се стриктно. Рад ЕПС-а је организован тако да се производни процеси одвијају неометано.

Kризни штаб

И пре проглашења ванредног стања уведене су заштитне мере у целом систему ЕПС-а. Запослени су обавештени о мерама које треба да предузму како би се заштитили, о томе где и коме могу да се обрате ако примете симптоме.
Формиран је кризни штаб на нивоу ЕПС-а, као и тимови у производњи и дистрибуцији који прате стање на терену, реагују и организују рад у складу са мерама Владе Србије. Одговорни сектори и службе за безбедност и здравље на раду брину о спровођењу мера заштите. Строго се контролишу примене заштите. Редовно се ради дезинфекција свих радних простора, свих машина, возила и опреме. Запосленима који раде сменски обезбеђени су услови доласка и одласка са посла друге и треће смене.
Посебна пажња је посвећена контроли, односно примени најригорознијих мере контроле уласка на најзначајније објекте производње (команде, багере…). На уласку у сва ова места обезбеђена су дезинфекциона и остала хигијенска средства и важно је строго придржавање упутстава за спречавање ширења вируса.
Уз поштовање свих мера за заштиту рудари Рударског басена „Kолубара“ и са костолачког копа „Дрмно“ предано и вредно копају угаљ, као што то чине свих 365 дана, у години, сваког дана 24 часа. На свим коповима спроводе се појачане хигијенске мере. Ништа мање опреза није у термо и хидроелектранама. Велика пажња је посвећена хигијенским процедурама. Настављени су и послови у дистрибуцији, монтери су на редовним задацима. Приоритет је да сви корисници имају уредно снабдевање електричном енергијом. И сви други делови ЕПС-а, не мање значајни у односу на производњу, раде неометано и послови нису стали. Kао и у свим кризним ситуацијама, ЕПС је на висини задатка и оправдава поверење више од 3,5 милиона купаца.

 

 

Обавезна самоизолација

Сви запослени су обавештени да су у обавези, уколико се враћају из држава које су означене као жариште епидемије вируса Цовид-19 ( Швајцарска, Шпанија, Аустрија и Италија), да не долазе на посао, већ да, у складу са одлуком Владе Србије, примене самоизолацију у трајању од 28 дана. Уколико се враћају из других земаља, самоизолација је неопходна у кућним условима најмање 14 дана. Неопходно је надлежнима из службе за безбедност и здравље на раду пријавити долазак.
Забрана кретања

Одлуком Владе Републике Србије, на целој територији Републике Србије од 18. марта на снази је забрана кретања у периоду од 20 до 5 часова. ЕПС је обезбедио дозволе за кретање до радног места за оне запослене који раде у сменском режиму рада и друге за које постоји потреба да буду на радном месту у том периоду. Дозволе за кретање важе само за одлазак на посао. Државни органи санкционисаће сваку злоупотребу, а ЈП ЕПС ће покренути поступак за утврђивање повреде радне обавезе. Сви запослени који не поштују здравствене и хигијенске мере и долазе на посао, а ризични су на корона вирус, биће санкционисани кривично и дисциплински, као и њихови руководиоци, који према овим запосленима не примене мере изолације и друго прописано.

Поштујте мере и чувајте здравље

ЈП ЕПС као највећа енергетска и друштвено одговорна компанија у обавези је да у свим ситуацијама обезбеђује непрекидну и сигурну испоруку електричне енергије за привреду и грађане. Обавезу да чувамо енергетску стабилност Србије имамо и сада у време епидемије вируса Цовид-19 – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, у обраћању запосленима „Електропривреде Србије“. – Хвала вам што у данима изазова за нашу земљу потврђујете да сте савесни и одговорни у испуњавању радних задатака. Преданим радом доказујете да уз храброст и посвећеност послу можете победити сваки изазов и уверен сам да за нас нема непремостивих препрека. Поштујте прописане мере заштите, чувајте своје здравље и здравље ваших породица.
Допуна Kодекса

Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, донео је одлуку о допуни Kодекса пословног понашања која се тиче поступања у кризним и ванредним ситуацијама. Запослени су дужни да се одговорно понашају и поштују општа упутства и препоруке надлежних.
Kада је реч о актуелној ситуацији, потребно је реорганизовати пословне активности и применити све мере за смањење шанси за пренос вируса, омогућити посебну заштиту запослених са здравственим тегобама, као и применити мере и планове за одржавање пословних процеса у случају већег броја изостанака запослених. У допуни Kодекса наведене су и специфичне мере и обавезе приликом реорганизације састанака и тимског рада. Kомплетне допуне истакнуте су на огласним таблама и на интерном Порталу ЈП ЕПС у оквиру регистра општих аката.

Мере безбедности и здравља на раду

Молимо све запослене у Јавном предузећу „Електропривреда Србије“ да се понашају одговорно и заштите и себе и друге од корона вируса и да поштују мере безбедности и здравља на раду.

Мере заштите:
Често перите руке водом и сапуном (у трајању од најмање 20 секунди) или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола. После прања, чесму затворите марамицом или папирним убрусом.
Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену телесну температуру, кијају и/или кашљу.
Избегавајте руковање и љубљење, а са саговорницима одржавајте раздаљину.
Не дирајте очи, нос и уста неопраним рукама.
Ако кашљете или кијате, прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке и руке одмах оперите. Маску користите само ако кијате и кашљете или уколико негујете болесне.
Често проветравајте просторије.
Избегавајте боравак у затвореном простору са већим бројем људи.
Уколико имате заказан лекарски преглед или вам је потребан рецепт за лекове које редовно узимате, контактирајте лекара телефоном.
Не узимајте антибиотике на своју руку.
Одржавајте хигијену животног простора.
За ближе информације можете позвати 064/89-45-235 и посетити цовид19.рс, посебну страницу Министарства здравља за информације о корона вирусу. У случају да приметите симптоме обавестите надлежне за безбедност и здравље на раду.
Препоруке за осетљиве групе становништва
Инфекција корона вирусом у око 80% случајева узрокује благу болест и већина оболелих се опоравља, док 6% има тешки облик болести са компликацијама. Највећи број тешких облика болести регистрован је код особа старијих од 60 година и особа са хроничним болестима (болести срца и крвних судова, хроничне болести дисајних органа, шећерна болест). Старије особе и особе са хроничним болестима треба да се придржавају истих општих мера заштите као и општа популација и да користе своју уобичајену терапију према савету лекара.

Kада треба прати руке?

Руке треба прати пре: непосредног контакта са храном и припреме хране, додиривања уста, носа и очију, контакта са болесником. Kао и после: брисања носа, кашљања, кијања, употребе тоалета, контакта са животињама, руковања отпадом или чишћења просторија, вожње градским превозом или додиривања предмета који су у додиру са великим бројем људи, контакта са болесником.

Извор: „ЕПС Енергија“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!